Chris Dercon over ‘Museum van het Gevoel’. Het interview

Cover_MuseumvanhetGevoel

Op 2 december lanceerde FARO in CINEMATEK ‘Museum van het gevoel. Musea op de huid van de samenleving’ op het einde van de studiedag ‘Musea en Emoties’. Wanneer een nieuw boek van de persen rolt, is dat doorgaans het einde van een proces van studeren, onderzoeken, gesprekken voeren, schrijven en herlezen. Maar voor ‘Museum van het Gevoel’ is dat uitdrukkelijk niet het geval.

We beschouwen dit boek immers als een begin. Het begin van een discussie, dialoog én overleg over de vraag naar de toekomst van musea. Het boek biedt namelijk heel wat inspiratie voor museummedewerkers.

We legden het boek voor aan Chris Dercon, onze beroemde landgenoot die de laatste jaren Tate Modern in Londen leidde. Dercon is al jaren een gezaghebbende en originele stem in het internationale museumlandschap. Het interview dat we met hem hadden, toonden we op de studiedag Musea en Emoties. We kregen van verschillende deelnemers de vraag om het interview opnieuw te kunnen bekijken. Dat kan dus nu.

Om u te begeleiden bij het kijken, geef ik nog mee dat we het gesprek in zeven hoofdstukjes hebben opgedeeld:

1. Het Museum van het Gevoel als leidraad
2. Een plek van conversatie
3. De bezoeker programmeert
4. Een plek voor mensen
5. Andere manieren om een tentoonstelling te beleven
6. Wat is het museum van de toekomst?
7. Alles verandert. Ook het museum

We vroegen ook aan Dercon of hij het eerste exemplaar van het boek aan Sven Gatz wou ‘overhandigen’. Hoe dat in zijn werk ging, ziet u hier.

Veel kijkplezier!

Op dinsdag 19 december vertelde ik op Klara over het boek. Dat fragment kan u hier herbeluisteren.

Kriebelen uw vingers om het boek te bestellen? Dat doet u snel en eenvoudig hier.

Olga Van Oost