Kaderconventie over waarde cultureel erfgoed voor de maatschappij nog niet geratificeerd door België. Visie en actie zijn nodig

Het Belgisch voorzitterschap van de Raad van Europa is op 19 mei 2015 afgelopen. Een half jaar geleden werd hier opgeroepen om het zes maanden durende voorzitterschap en de nakende tiende verjaardag van de Kaderconventie van de Raad van Europa over de waarde van cultureel erfgoed voor de maatschappij (27 oktober 2005) niet te laten voorbijgaan en met (alle bevoegde onderdelen van) België de conventie te ratificeren. De Belgische politici (parlementen, regeringen …) zijn er niet in geslaagd. Het voorzitterschap is afgelopen, maar de tiende verjaardag (27 oktober 2015!) is nog niet voorbij.

De ratificatie staat dus niet op het palmares van ons land dat minister Didier Reynders op de slotmanifestatie op 19 mei na een half jaar voorlegde. Er staat wel een verwezenlijking op i.v.m. erfgoed, namelijk een samenkomst van ministers voor (nog steeds vooral onroerend) erfgoed in Namen op 24 en 25 april 2015. Daar is een interessante tekst uitgekomen, de zogenaamde Verklaring van Namen, waarin vooral de voorstellen en visies uit de kaderconventie van 2005 werden herhaald en onderschreven.

De voorzitter van de bijeenkomst van (onroerend-)erfgoedministers in Namen was de lokale burgemeester, tevens vicepremier van de Waalse regering en minister voor (onroerend) Erfgoed Maxime Prévot, op wiens persoonlijke webstek een heerlijk citaat staat van Michel Kami: "Une vision sans action n’est qu’une hallucination" (M. Kami).

Een van de onder dit Belgisch voorzitterschap geformuleerde dringende adviezen voor de lidstaten van de Raad van Europa vindt men onder conclusie nummer 10 van de Verklaring van Namen: een warme oproep om zo snel mogelijk … de Kaderconventie van de Raad van Europa over de waarde van erfgoed voor de maatschappij te ratificeren, indien een land dat nog niet zou gedaan hebben. Belgische politici zouden zichzelf kunnen overstijgen en de sterke oproep uit Namen van april 2015 nog voor of zelfs op de tiende verjaardag (27 oktober dit jaar) kunnen realiseren en de al ondertekende conventie uit 2005 eindelijk officieel ratificeren. Zelf het voorbeeld geven dus … Doen! Action!

Marc Jacobs