In memoriam: onze erevoorzitter, Paul Van Grembergen

Paul Van Grembergen (c) De Fotograaf

Paul van Grembergen is ons ontvallen. Hij was een kunst- en erfgoedmens en bruggenbouwer, met woorden en daden. Hij was een zeer intelligente politicus die begreep wat er in de 21e-eeuwse culturele sector in Vlaanderen ontwikkeld kan worden en daarom volop zijn schouders zette onder de uitbouw van een cultureel-erfgoedsector in Vlaanderen. Hij begreep dat denken in termen van netwerken cruciaal is en investeerde daarom zowel in erfgoedcellen als in consulentschap. Hij was ervan overtuigd  dat een onafhankelijke bemiddelaars- en makelaarsrol, informatiedraaischijf en kennisontwikkelings- en borgingsinstrument in die typisch Vlaamse formule van een steunpunt een kritische succesfactor is (in het bijzonder)  voor de ontwikkeling van een erfgoedsector in Vlaanderen.

Daarom koos hij er actief voor om zich onmiddellijk na zijn ministeriële carrière bijna tien jaar actief in te zetten als voorzitter van de erfgoedsteunpunten Culturele Biografie Vlaanderen en daarna FARO. Hij wist met verbazende rust en flair een fusie te begeleiden en samen met de raad van bestuur en met veel vertrouwen in de personeelsploeg, FARO tot een (f)actor van zowel stabiliteit en continuïteit als van innovatie te laten uitgroeien. De hele personeelsploeg en het bestuur van FARO is erg dankbaar voor wat Paul, onze erevoorzitter, voor onze organisatie en bij uitbreiding voor de erfgoedsector betekend heeft. 

De bibliotheek en het documentatiecentrum van FARO in de Priemstraat te Brussel wordt voortaan, als eerbetoon, de Paul van Grembergen Erfgoedzorgbibliotheek genoemd.

Marc Jacobs
faro
Paul Van Grembergen
in memoriam