Wie is er bang voor Fatima Sultan?

Wat hebben borduurtechnieken, (Afghaanse) vrouwen en tradities met mekaar gemeen? Het antwoord vind je in het geborduurde ontmoetingsspel ‘Wie is er bang voor Fatima Sultan’ van Wilde Vlechten vzw en Doek vzw. Beide verenigingen doorliepen het afgelopen jaar een traject met Afghaanse vrouwen die in Antwerpen wonen. De dames kwamen bij elkaar via Doek vzw en werkten eerder al rond borduurtechnieken en -tradities. Het afgelopen jaar dachten zij verder over tradities, spel en verhalen. Dit alles mondde uit in het spel.

Het is een ontmoetingsmoment onder vrouwen (mannen mogen helaas niet deelnemen) rondom een geborduurd spel-deken. Alle aanwezigen nemen deel aan het spel dat de gelegenheid biedt om elkaar in een intieme omgeving te ontmoeten en ongecensureerd vragen te stellen. Humor en absurde situaties rond culturele verschillen en gelijkenissen vormen een insteek, maar er wordt ruimte gemaakt voor diepgang en nuance. De diverse (culturele) identiteiten van alle aanwezige vrouwen komen aan bod via thema's zoals kleding, relaties en levensbeschouwing. Het spel is een opstap om te vertellen over tradities. Over hoe je woont, over hoe je je partner vindt, over kinderen krijgen en nog zo veel meer. Het zorgt voor een erg persoonlijke ontmoeting die je minstens doet nadenken over tradities, zowel bij nieuwkomers, maar ook in je eigen leefomgeving. Er is geen uitgeschreven scenario, dus elk spel en elke ontmoeting is anders.

Voor Wilde Vlechten vzw en Doek vzw zit de meerwaarde zeker ook in de solidariteit: "Op een speelse en artistieke manier gaat dit project op zoek naar een context waarin mensen elkaar écht kunnen ontmoeten en waarin solidariteit een kans krijgt."

Sofie De Ruysser van het MAS nam al deel aan een ontmoetingssessie. "Het was een ontmoeting die mij geraakt heeft. En het is voor mij ook een erg interessante oefening van hoe om te gaan met tradities en erfgoed, enerzijds, en etnisch-culturele diversiteit, anderzijds. Het doet ook nadenken hoe moeilijk het soms balanceren is met UNESCO-begrippen als educatie, communicatie en overdracht wanneer het gaat over meer private tradities in een superdiverse omgeving."

Wilt u graag een ontmoeting bijwonen? Reserveer dan nu uw plaats.

Wanneer:

  • donderdag 2 februari, 19.30 uur
  • zaterdag 4 februari, 14.00 uur
  • zaterdag 4 februari, 19.30 uur


Waar: Groeningerplein 2, 2140 Borgerhout
Duur: 2,5 uur (inclusief pauze)
Prijs: 20 euro

Of boek zelf een sessie bij uw vereniging en neem contact op met Sara Dykmans. Wanneer u zelf een sessie boekt, zorgt u voor een cirkel van 20 stoelen (of zetels) in een private ruimte en 15 medespeelsters tussen 16 tot 99 jaar. Een groepje van vier Afghaanse vrouwen en kunstenares Sara Dykmans zorgen voor de rest. Zij initiëren het spel én spelen mee. 

Meer info: info@wildevlechten.be en www.wildevlechten.be

Katrijn Dhamers