Wereldvluchtelingendag krijgt vervolg in Brugge

Na enkele beiaardacties tijdens Wereldvluchtelingendag op 20 juni, was het nu de beurt aan Brugge. Daar nam de erfgoedcel de eerdere contacten met asielzoekers te baat om ook in de beiaard van Brugge een bijzondere ontmoeting tot stand te brengen.

Op zaterdag 22 oktober brachten enkele bewoners van het Rode Kruisopvangcentrum voor asielzoekers te Brugge een bezoek aan het Belfort en bovenal aan de Brugse beiaard. Na de steile klim, voorzien van deskundige uitleg door beiaardier Frank Deleu, en het prachtige uitzicht op de stad, volgde het hoogtepunt van het bezoek. Frank Deleu bespeelde de beiaard in gezelschap van de vluchtelingen en bracht speciaal door hem gekozen Afghaanse klanken ten gehore. Wellicht voor het eerst in de geschiedenis van de beiaard klonk deze muziek over de stad, onbekend voor ‘Brugse’ oren maar heel vertrouwd voor deze bewoners van het opvangcentrum.

Dit bezoek kadert binnen een initiatief dat een tijd geleden op poten werd gezet door FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Rode Kruisopvangcentrum Brugge, Erfgoedcel Brugge en Musea Brugge. 

Katrijn Dhamers