Wereldvluchtelingendag: beiaarden met en voor vluchtelingen

Mensen op de vlucht hebben have en goed achtergelaten en proberen elders een nieuw leven op te bouwen. Vluchtelingenwerk Vlaanderen en FARO willen de Wereldvluchtelingendag op maandag 20 juni op een positieve manier aftrappen. Op die dag besteden we wereldwijd aandacht aan het lot van vluchtelingen. Een uitgelezen kans om de vele talenten van vluchtelingen te waarderen. En ook te wijzen op het erfgoed van en over mensen op de vlucht dat onze musea, archieven, erfgoedbibliotheken enz. bewaren en tonen. Via dit erfgoed komen verleden en heden samen.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen en FARO verenigen de krachten voor twee activiteiten:

Beiaardontmoetingen

We luiden Wereldvluchtelingendag in met een aantal ‘beiaardontmoetingen’. Op zondag 19 en maandag 20 juni spelen beiaardiers in enkele steden een concert met en voor vluchtelingen. Ze spelen onder meer de – speciaal voor de gelegenheid getranscribeerde – beiaardversie van ‘Bange blanke man’ van Willem Vermandere.

  • Leuven: maandag 20 juni, 15.00 uur, Universiteitsbibliotheek Leuven
  • Brugge: zondag 19 juni, 10.30 uur, het Belfort
  • Mechelen: maandag 20 juni, 19.00 uur, Sint-Romboutstoren
  • Veurne: maandag 20 juni, 16.00 uur, Sint-Niklaaskerk


Themanummer faro ‘Vluchten is van alle tijden’

FARO en Vluchtelingenwerk Vlaanderen werkten ook samen voor de zomereditie van faro | tijdschrift over cultureel erfgoed. We bieden de lezer een blik op de geschiedenis van vluchten naar en uit België, geïllustreerd door tien betekenisvolle objecten. In de bijhorende verhalen speelt de Conventie van Genève (1951) een belangrijke rol. Lang voor 1951 joeg de Eerste Wereldoorlog een enorm aantal mensen op de vlucht. In deze editie hebben we dan ook een artikel opgenomen over Belgische vluchtelingen in het Verenigd Koninkrijk tijdens de oorlogsjaren. We zoeken ook naar een antwoord op de vraag: “Hoe gaan erfgoedorganisaties in Europa vandaag met vluchtelingen om?"

In het tijdschrift vindt de lezer vier speciale gelegenheidsreportages, die zowel via YouTube als de ErfgoedApp te bekijken zullen zijn. Met getuigenissen van:

  • Muna Kulmiye uit Somalië met Christine Van Mulders (KMSKA), over de eenzaamheid van de vlucht
  • Namur Corral uit Chili met Tom Deneire (Universiteitsbibliotheek Antwerpen, Bijzondere Collecties), over de talenten van vluchtelingen
  • Syriërs Hanna Aslan en Moris Gabro met Jan D’hondt (Stadsarchief Brugge), over hulpverlening
  • Muzikant Jeremie Hakeshimana uit Burundi met Gertjan Desmet (onderzoeker), over muziek als overlevingskracht (bij een object uit de collectie van Amsab-ISG)


En verder ...

FARO en Vluchtelingenwerk Vlaanderen hebben ook nog een aantal andere acties in petto, in samenwerking met diverse partners:

  • Het speciaal door een werkgroep ontworpen bordspel ‘Vluchten is van alle tijden’, vergezeld van een educatief pakket van Leerdok. Beschikbaar vanaf maart 2017.
  • De expo Be.Land over onthaal en opvang van vluchtelingen sinds 1951, te bezoeken vanaf maart 2017.
  • Verschillende acties van erfgoedorganisaties (vanaf de zomer op www.gastvrijegemeente.be).


Meer info over deze – en nog veel meer op til staande initiatieven – vindt u binnenkort op www.faro.be.

Katrijn Dhamers
vluchtelingen
Evenement
Opening / lancering