Wat hebben winkelinterieurs en erfgoed met elkaar gemeen?

Het antwoord vindt u in het onderzoekstraject over historische winkelinterieurs van Arsène vzw. Tijdens het traject worden oude winkelinterieurs geïnventariseerd en onderzocht. Ze getuigen van materiële en immateriële erfgoedwaarde. In vele steden en gemeenten dreigen ze echter te verdwijnen zonder dat deze waarde werd gedocumenteerd of gedeeld.

Daarom werd in Sint-Niklaas een traject gestart over een aantal winkels zoals de likeurwinkel De Clercq (1905) en drogisterij De Walvis (1919). Arsène zal met het stadsbestuur de mogelijkheden bespreken om de winkels te bewaren. Om ook het publiek te laten delen in de waardevolle projecten, worden in mei en juni tien wandelingen georganiseerd langsheen enkele winkels. Tijdens de wandelingen vertelt Katherine Ennekens, iniatiefnemer, het verhaal van de winkels. In een ervan komen nog dagelijks klanten over de vloer, de andere winkel wacht op een tweede leven …

De Walvis, de winkel met de knalrode gevel, is al acht jaar gesloten. De tijd lijkt er stil te staan sinds 1919. Het huis, het interieur, de inboedel … alles ademt lang vervlogen tijd. De 94-jarige eigenares woont nog achter de winkel en ontvangt de wandelaars voor een exclusief bezoek aan haar winkel. Ook bij haar overbuur van Wijnhuis De Clercq bent u welkom. Deze winkel is nog dagelijks open. De bevlogen winkelier, een tachtiger, vertelt  graag over het ontstaan van dit familiebedrijf. Het interieur dateert van 1905.

Sensibiliseren om authentieke winkels naar waarde te schatten en te bewaren is de inzet van vzw Arsène. Dit project i.s.m. Herita en de Stad Sint-Niklaas bewijst dat dit thema een kruisbestuiving is tussen cultureel en onroerend erfgoed. 

Inschrijven voor de wandelingen kan online.

Foto: Geert Joostens

Katrijn Dhamers