Vluchtelingenwerk Vlaanderen wint Vlaamse Cultuurprijs voor Sociaal-Cultureel Werk

De expertise- en belangenorganisatie Vluchtelingenwerk Vlaanderen is bekroond met de Vlaamse Cultuurprijs voor Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk. Volgens de jury staat Vluchtelingenwerk Vlaanderen met beide voeten in het veld en toont de beweging daarbij een grote openheid naar iedereen die zich inzet voor de vluchtelingen. Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz reikte de prijs uit op de Trefdag van Socius: Burgers aan zet! in Leuven.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen werd in 1987 opgericht. De expertise- en belangenorganisatie voor vluchtelingen doet beleidswerk, geeft juridisch advies en stimuleert de integratie van asielzoekers. "De aanpak van de organisatie in de huidige acute opvangcrisis is een goed voorbeeld van hoe een sociaal-culturele volwassenenbeweging mee in de cockpit kan zitten om een degelijke en duurzame oplossing te zoeken en maatschappelijk draagvlak te creëren bij zulke noodsituaties", motiveert de jury.

Sven Gatz vindt dat Vluchtelingenwerk Vlaanderen bijzonder nuttig werk levert. "Vluchtelingenwerk Vlaanderen engageert, mobiliseert en enthousiasmeert mensen om vluchtelingen te helpen en probeert het beleid te bewegen om voor menswaardige opvang te zorgen. Een heel terechte laureaat", besluit de minister.

"Vluchtelingenwerk wil iedereen die ons steunt en die zich inzet voor asielzoekers en vluchtelingen, bedanken. Zonder hen hadden we deze prijs niet kunnen winnen", zegt Els Keytsman, de directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen gaat het prijzengeld dat verbonden is aan de onderscheiding schenken aan de lokale vrijwilligersgroepen die socio-culturele activiteiten voor asielzoekers en vluchtelingen organiseren.

Bron: deredactie.be

De organisatie voert momenteel met partners uit de cultureel-erfgoedsector een erfgoedproject uit en bereidt samen met FARO een tijdschriftdossier voor over 'Vluchten door de tijd heen'. Meer informatie vindt u in de oproep op de website van FARO.

Katrijn Dhamers