Schrijf in voor contactforum restitutie en etnografische collecties

Mobiliteit van objecten en mensen is van alle tijden. Dit liet en laat materiële sporen na, ook in de museale collecties in België. Specifieke artefacten werden vanuit andere continenten naar Europa gebracht en in private of openbare verzamelingen ondergebracht. Soms gebeurde dit als bijproduct van missies of als demonstratie van de macht van kolonisatoren, maar ook via wetenschappelijke expedities om culturele en natuurlijke diversiteit te documenteren. Ook individuele verzamelaars brachten tal van objecten mee op hun reizen of andere tochten buiten Europa.

De laatste jaren doen vormen van eigentijdse museologie hun intrede waarbij aandacht voor contexten en het betrekken van allerlei source communities van het grootste belang zijn. Processen van mondialisering en migratie brengen ingrijpende processen op gang over de beweging van onder andere objecten. Etnografische collecties vertellen door hun context een verhaal over verwerving maar stellen de betrokkenen ook voor de uitdaging hoe in de toekomst verder met de stukken om te gaan. De behandeling van ‘claims’ is daar een duidelijk en concreet voorbeeld van.

Het contactforum op 17 november zoomt in op de uitdagingen waarmee beheerders van etnografische collecties te maken krijgen. Verder werpen we een blik op de juridische perspectieven in verband met restitutie en vullen we het thema in met gevalstudies en een uitgebreid debat met betrokken musea, archieven en verzamelaars.

Meer informatie over het programma vindt u hier. Inschrijven is gratis en kan via carpentier.i@kbs-frb.be.

Katrijn Dhamers
etnografische collecties
Etnocoll
Conferentie