Oproep collegagroep diversiteit

LOCUS, FARO en Socius zetten samen een traject op om organisaties en gemeenten te ondersteunen bij het (verder) ontwikkelen van een diversiteitswerking. De nadruk ligt op etnisch-culturele diversiteit maar waar mogelijk leggen we de link met maatregelen voor andere doelgroepen. Aan het einde van het traject hebt u inspiratie en een beter zicht op het verankeren van een diversiteitswerking in uw eigen organisatie.

Superdiversiteit

Diversiteit is niet meer het exclusieve verhaal van de grotere steden en de voormalige mijnstreek, nu is het een trend die zich in heel Vlaanderen aftekent. Bovendien is de diversiteit binnen de migrantengemeenschappen toegenomen. Sinds de val van de Berlijnse Muur komen veel meer gelukzoekers uit conflictgebieden naar Vlaanderen. Deze mensen variëren op vlak van etnisch-culturele herkomst, sociaaleconomische positie, opleidingsniveau, statuut, taal en religie. Daarnaast zijn ze dankzij Facebook, internet en Skype veel sterker verbonden met de thuislanden dan de vroegere gastarbeiders. Via smartphones en internetcafés kunnen ze er de politieke en culturele ontwikkelingen op de voet volgen. Deze nieuwe ontwikkelingen in de migratie worden aangeduid met de term superdiversiteit.

Inspelen op de superdiverse samenleving betekent alle bewoners bereiken en ze met elkaar verbinden. Dit is een hele uitdaging voor cultuuraanbieders. Sommige organisaties slagen er goed in om dit divers publiek te bereiken. Ze stellen zichzelf in vraag en gaan stuk voor stuk een innovatief pad op. Ze herdenken de programmering en het aanbod, maar ook hun netwerk, de publiekswerking, de toeleiding, de communicatie en het personeelsbeleid. Zonder schroom kijken ze over muren en gaan ze sectoroverschrijdend te werk. Tijdens dit traject laten we ons inspireren door deze vernieuwers.

Wat mag u verwachten?

Het traject zelf bestaat uit vier dagsessies. Tijdens de voormiddag bezoeken we een werking en in de namiddag gaan we dieper in op een thema dat in het bezoek aan bod komt. Deze sessies vinden plaats op maandag 22 september, 20 oktober, 24 november 2014 en 12 januari 2015 en duren telkens van 10.00 tot 16.00 uur.

Als deelnemer engageert u zich ertoe om in uw eigen organisatie aan de slag te gaan rond één thema of kwestie die in het traject aan bod is gekomen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om het herwerken van een bestaand evenement, het uitwerken van een ondersteuningsbeleid voor vrijwilligers … Daarbij krijgt u advies van FARO, Socius en LOCUS.

Praktisch

  • Doelgroep: Cultuurbeleidscoördinatoren, erfgoedmedewerkers, andere cultuurprofessionals en sociaal-cultureel werkers. Deelnemers worden gevraagd om alle sessies bij te wonen en die voor te bereiden.
  • De sessies zijn telkens op verplaatsing.
  • Deelname is gratis.


Overtuigd?

Schrijf u nu in. Dat kan tot 8 juni 2014. Beschrijf bondig waarom u wil meedoen aan het traject, wat uw verwachtingen zijn en welke thema’s u wil behandelen. Na uw inschrijving contacteren wij u voor een intakegesprek en komen we ter plaatse. Na dit intakegesprek kunt u definitief beslissen of u deelneemt of niet.

Meer info

 

 

Katrijn Dhamers