Nederland in het teken van vluchtelingen met Ongekend Bijzonder Festival

Sinds deze maand loopt in Nederland het Ongekend Bijzonder Festival. Het festival vormt het hoogtepunt van drie jaar voorbereiding door 24 veldwerkers in vier grote steden: Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Samen legden ze 248 levensverhalen van ex-vluchtelingen en hun bijdrage aan hun stad op video vast. Op basis van die verhalen werden nu meer dan dertig artistieke producties ontwikkeld.
 
Ongekend Bijzonder is een oral history project. In totaal doen 248 vluchtelingen, vooral mensen die de afgelopen veertig jaar hun land noodgedwongen moesten verlaten, aan het project mee. In diepgaande, gefilmde interviews, vertellen zij hun levensverhaal. De focus ligt op hoe zij in Nederland een nieuw leven hebben opgebouwd en op hun bijdrage aan de vier grote steden van het land. Het project ging van start op 1 oktober 2013. Het eerste deel van het project duurde tot juli 2015. In die tijd zijn 24 tweetalige veldwerkers opgeleid die in de vier grote steden de individuele verhalen van vluchtelingen verzamelden en groepstrajecten per stad opzetten. Samen met vluchtelingengemeenschappen experimenteerden zij hoe je de verhalen door middel van film, muziek, theater of beeldende kunst aan een breder publiek kunt tonen.
 
In het tweede deel van het project, dat loopt tot april 2017, werkt Ongekend Bijzonder samen met de archieven van de vier grote steden en met DANS, de database voor oral history in Nederland. In het voorjaar van 2016 is de overdracht gepland aan de archieven van de eerste serie interviews. Daarmee worden de individuele verhalen als het ware formeel onderdeel van het culturele erfgoed van de stad.
 
Ongekend Bijzonder levert een bijdrage aan museale vernieuwing. Het project zoekt, in nauwe samenwerking met culturele instellingen, naar vernieuwende vormen om de verhalen en de geschiedenis van vluchtelingen onderdeel te laten zijn van collecties, tentoonstellingen en het museale beleid. Het project draagt er aan bij dat musea en vluchtelingen elkaar leren kennen, als makers en als publiek.
 
Alles komt nu bij elkaar tijdens het Ongekend Bijzonder Festival. Samen met culturele partners in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam vindt tussen april en juni 2016 het Ongekend Bijzonder Festival plaats.
Klik hier voor de agenda met alle producties.
Katrijn Dhamers