Migrantenerfgoed volop in de kijker met nieuwe brochures

Migranten uit de hele wereld kleuren al heel lang de samenleving in België. Deze Vlamingen dragen bij aan de samenleving met hun aanwezigheid, hun werk, hun gewoontes, hun tradities en veel meer. Ze laten sporen na, maar die zijn soms moeilijk zichtbaar. Nochtans vormt het migrantenerfgoed een onlosmakelijk deel van het erfgoed in dit land.

Recent werd de aanwezigheid van talrijke migratiegolven en hun aanwezigheid herdacht naar aanleiding van 50 jaar migratie. Om het jubileum te vieren van 50 jaar arbeidsverdragen met Marokko en Turkije, waardoor een grote migratiestroom van nieuwe werkkrachten en hun families op gang kwam, is er in België gezocht naar verhalen, foto’s, documenten en voorwerpen, samen het erfgoed. Met dit materiaal werd het verhaal van 50 jaar migratie van deze gemeenschappen verteld. Wat er gevonden werd, is slechts het topje van de ijsberg. Nu is het zaak te blijven zoeken naar dit erfgoed en dat van alle andere migranten, het goed te bewaren en beschikbaar te stellen aan wie het wil bekijken of onderzoeken.

In het project Miras 50, 50 jaar Turkse migratie, is gewerkt met erfgoed van de Turkse gemeenschap. De ervaringen die hiermee zijn opgedaan, kunnen alle migrantenorganisaties, maar ook andere, helpen werk te maken van hun erfgoed. Een impressie van de verzamelde verhalen vindt u in de brochure Miras 50.

Een handleiding met 10 tips over hoe zorg te dragen voor erfgoed is eveneens verzameld in een brochure.

De Unie van Turkse Verenigingen zorgde eveneens voor een educatief pakket 'Migratiekids' met begeleidende workshops. Deze kunnen nog steeds aangeboden worden. Het educatief pakket is bedoeld voor groepen kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar van het lager onderwijs, de eerste graad secundair of voor groepen jongeren uit de derde graad en volwassenen. Meer informatie via info@utvweb.be

Katrijn Dhamers