Let's be Brooklyn

Brooklyn Museum

Brooklyn Museum verlaagt letterlijk drempels. De inkomhal met hoge trappen werd vervangen door een transparante ontvangstruimte. En ook de publiekswerking weerspiegelt deze aanpak. In de educatieve ruimtes van het imposante 19e-eeuwse gebouw worden we ontvangen door Radiah Harper, hoofd educatie.

Brooklyn Museum is een van de grootste musea van New York en heeft een erg diverse collectie met onder meer Egyptische kunst, middeleeuwse Europese schilderijen, design en vooral Amerikaanse beeldende kunst. Het museum wil niet concurreren met de grote musea in Manhattan maar wil vooral inwoners uit Brooklyn aanspreken. De programma's uit het educatieve aanbod zijn gericht op alle leeftijden en willen een persoonlijke connectie tot stand brengen tussen bezoekers en museumobjecten om zo de betrokkenheid met kunst te stimuleren. Elke eerste zaterdag van de maand is het museum van vijf tot elf uur 's avonds gratis toegankelijk. Heel het gebouw wordt dan ingepalmd door artistieke activiteiten voor jong en oud: concerten, performances, workshops ... Dit feestelijke evenement is een belangrijke manier om nieuwe bezoekers te bereiken en om drempels te verlagen, en blijkt een enorm succes. Elke donderdag zijn peuters van twee tot drie jaar samen met hun begeleider welkom. Meet the Museum draait rond interactie tussen de volwassene en het kind. Samen beleven zij kunst. Hierbij speelt het museum in op de buurt en de onmiddellijke omgeving van het museum, een fijne plek om te vertoeven. Dankzij dit programma komen de buurtbewoners - met kinderwagens - ook binnen in het museum. 

Een van de belangrijkste groepen voor het museum zijn jongeren. Naast rondleidingen en workshops voor scholen en kinderen heeft het museum ook een uitgebreide, professionele jongerenwerking. Jongeren solliciteren, worden betrokken en krijgen een opleiding, onder andere in museumeducatie. Ze geven rondleidingen, bijvoorbeeld op Teen Night waarbij ze zelf activiteiten organiseren voor leeftijdsgenoten. 

Brooklyn Museum maakt een onderscheid tussen educatoren voor scholen, kinderen en families en onbezoldigde, vrijwillige gidsen voor volwassenen, zoals we zelf aan den lijve ondervinden. We worden op sleeptouw genomen langsheen de hoogtepunten van het museum zoals de installatie The Dinner Party van Judy Chicago uit 1979 en huizen uit de 17e eeuw. Helaas zijn we te vroeg voor iBeacons, een app waarmee bezoekers in de zalen vragen kunnen stellen aan experts in het museum. Bezoekers krijgen informatie die voor hen relevant is, waardoor ze zich meer betrokken voelen bij de kunst, een belangrijk onderdeel van de visie van Brooklyn Museum. 

Meer weten? Klik hier

Tammy Wille (MAS)
Geertje Cools (Huis van Alijn, Red Star Line Museum)

Achttien museummedewerkers trekken van 2 tot en met 6 maart voor een week naar New York. Hun opdracht? Bij de Amerikaanse collega’s op zoek gaan naar sterke visies, innovatieve praktijken en methodes. Volg hun avonturen op de voet via de FARO-website!

Katrijn Dhamers
new york
Werkbezoek / studiereis