Leren, een reis met al je zintuigen

The Learning Museum

De zevende verdieping van de Williamsburg Northside School in Brooklyn vormt het decor voor een informatieve tentoonstelling over nieuwe onderwijsmethodes, toegepast in lagere scholen in Reggio Emilia. In 'De 100 talen van het kind' formueerde de Italiaanse pedagoog Loris Malaguzi enkele belangrijke principes die deze methode ondersteunen: het integreren van dromen, utopieën en kinderlijke wensen in de ervaring van elke dag. Deze visie ondersteunt een praktijk die ook in de publiekswerking een betekenis kan hebben: het kijken, de gedeelde ervaring, het expressief uitdrukken ervan.

Het belang van een stimulerende leeromgeving en het gebruik van verschillende zintuigen zijn voor musea geen nieuwe begrippen. Meer aandacht kan echter nog besteed worden aan de museumervaring vanuit het perspectief van het kind. Vooral het eigen ritme van die ervaring is hierbij belangrijk. We zagen voorbeelden van het gebruik van ruimte en klanken, licht en schaduw. Kinderen verkennen de ruimte door erin rond te lopen en te roepen.

We lezen de citaten van de kinderen:

  • "Je kan naar de geluiden luisteren van een plek, bijvoorbeeld de bomen vertellen ons over de wind.”
  • “Je kan een plek herkennen aan de lucht.”
  • “Je kan met je handen luisteren.”
  • “Je kan luisteren naar het geluid van de materialen.”
  • “Dansen is iets samen doen, een beetje hetzelfde en een beetje anders.”
  • “Het ziet eruit als een krabbel, maar dat is het niet, het is een tekening van hoe wij dansen.”

Robin Koo, onze ‘visit facilitator’, hoopt met deze tentoonstelling beleidsmakers in het schooldistrict te overtuigen van het nut van deze onderwijsmethode. De kinderen die we in de atelierruimtes ontmoeten, lijken al overtuigd. 

Meer weten? Klik hier

Greet Stappaerts (Middelheimmuseum)
Karen Vanhercke (Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis)

Achttien museummedewerkers trekken van 2 tot en met 6 maart voor een week naar New York. Hun opdracht? Bij de Amerikaanse collega’s op zoek gaan naar sterke visies, innovatieve praktijken en methodes. Volg hun avonturen op de voet via de FARO-website!

Katrijn Dhamers
new york
Werkbezoek / studiereis