Kijk mee: Zoetwoatersjinees

In de nieuwe documentaire Zoetwoatersjinees binnen het erfgoedproject 'Bestemd voor Gent' maakt u kennis met de superdiversiteit in Gent. De documentaire volgt drie mensen die onder uiteenlopende omstandigheden in Gent zijn terechtgekomen en er hun bestaan hebben opgebouwd. De film licht één cruciaal aspect uit hun leven. Zo maken we kennis met de dromen, verlangens, angsten en twijfels van drie Gentenaars die zich net zoals iedereen met vallen en opstaan een weg door het leven banen.
 
Farnoosh leert globetrotter Dirk kennen wanneer hij als toerist in Iran rondtrekt. Ze worden verliefd en ondanks alle obstakels volgt ze Dirk naar België. Daar gooit Farnoosh zich vol overgave op de studie van het Nederlands, studeert verpleegkunde en gaat in een ziekenhuis aan de slag op de afdeling hartchirurgie. Léon Trouet Mokuna wordt na een voetbaltornooi in Leopoldstad (Kinshasa) door het Portugese Sporting Lissabon binnengehaald. In 1957 wordt hij getransfereerd naar AA Gent. Hij wordt de eerste Afrikaanse topvoetballer in de Belgische competitie. Hij speelde in ’58 en ‘59 bij de Rode Duivels. Tegenwoordig woont hij in Wondelgem. Ramazan wordt geboren in Duitsland, maar verhuist op zijn twaalfde met zijn ouders naar Turkije. Hij blijft echter een grote verbondenheid met Europa voelen en keert op zijn achttiende terug. Zo belandt hij in Gent. Theater is zijn passie en hij richt het Gents Turks Theater op. Met een groep jonge enthousiaste jongens en meisjes realiseerde hij reeds zes theaterproducties.
 
De documentaire Zoetwoatersjinees duurt 50 minuten en is Nederlands/Frans gesproken en ondertiteld.
 
Geïnteresseerd in de documentaire? Neem contact op met Rebecca Vangestel van de Integratiedienst (Rebecca.Vangestel@Gent.be).
 
Andere initiatieven in het kader van 50 jaar migratie vindt u nog steeds op de website van UIT in Vlaanderen.
Katrijn Dhamers