Hoe sterk staat het Nederlands in Vlaanderen en Nederland?

Doe mee met de ‘Staat van het Nederlands’-enquête van Universiteit Gent (Nederlandse Taalkunde), Meertens Instituut Amsterdam en de Nederlandse Taalunie!

Vandaag worden in de hele wereld nog ruim 6.000 talen gesproken, maar tegen het einde van deze eeuw zouden dat er best 5.000 minder kunnen zijn, zo luidt de conclusie van het UNESCO-rapport Language Vitality and Endangerment. Het Nederlands is volgens dat rapport een (nog) erg vitale taal. Dat komt omdat onze taal door veel sprekers wordt gebruikt, in veel situaties, zowel binnens- als buitenskamers. Dat wil zeggen: in de naaste omgeving, met vrienden, buren en familie en daarnaast in belangrijke maatschappelijke domeinen als het politieke, sociale, culturele, economische en educatieve domein. 

Met een tweejaarlijks terugkerend onderzoek, Staat van het Nederlands, willen Universiteit Gent (Nederlandse Taalkunde) en Meertens Instituut Amsterdam in opdracht van de Nederlandse Taalunie nagaan hoe het Nederlands in Nederland en Vlaanderen er in 2016 voorstaat en hoe die positie in de toekomst evolueert – sterker of zwakker wordt, of net stabiel blijft.

En ook u kunt daarbij helpen! Welke taal of talen gebruikt u in welke situaties? Laat het weten door de enquête in te vullen.

Meer info?

 

Katrijn Dhamers