Fonds Vrijetijdsparticipatie zoekt aanbieders

Fonds Vrijetijdsparticipatie zoekt aanbieders

Het Fonds Vrijetijdsparticipatie heeft als doel mensen die in armoede leven meer en volwaardig te laten participeren aan culturele activiteiten, sportactiviteiten en het jeugdwerk door bestaande drempels te verlagen. Het doet dit door het geven van een financiële tussenkomst, het ondersteunen van lokale welzijnsorganisaties en het sensibiliseren van vrijetijdsaanbieders. Via een sociale organisatie (zoals Welzijnsschakels, verenigingen waar armen het woord nemen, buurtwerkingen …) kunnen mensen in armoede een aanvraag indienen bij het Fonds om een tussenkomst te verkrijgen voor de deelnameprijs van hun vrijetijdsactiviteit. Het fonds wordt gesubsidieerd door de Vlaamse overheid

Waarvoor?

Verschillende steden en gemeenten hebben een lokaal netwerk vrijetijdsparticipatie. Dit wil zeggen dat zij lokaal regels bepalen rond vrijetijdsparticipatie van mensen in armoede. Sociale organisaties en mensen in armoede die gevestigd zijn in een gemeente/stad met zo’n lokaal netwerk, kunnen niet meer bij het Fonds komen aankloppen voor zelfgekozen activiteiten, zoals lidmaatschap bij de jeugdbeweging, een sportkamp van de sportdienst, een theater in het cultuurcentrum … Sociale organisaties uit een gemeente zonder lokaal netwerk vrijetijdsparticipatie kunnen hiervoor wel terecht bij het Fonds Vrijetijdsparticipatie.

Het Fonds Vrijetijdsparticipatie komt niet alleen tussen in zelfgekozen (niet-commerciële) activiteiten van mensen in armoede. Ook gaat het Fonds in dialoog met bovenlokale en commerciële vrijetijdsaanbieders. Samen komen het Fonds en deze vrijetijdsaanbieders tot een structurele samenwerking en kunnen sociale organisaties en mensen in armoede, ongeacht of ze wonen in een gemeente met of zonder lokaal netwerk vrijetijdsparticipatie, intekenen op het (vaste) aanbod van de vrijetijdspartner.

Bovenlokaal?

Voor het ‘vaste aanbod’ gaat het Fonds Vrijetijdsparticipatie samenwerkingen aan met vrijetijdsaanbieders die een ‘bovenlokale uitstraling’ genieten. Dit wil zeggen dat zij een aanbod hebben dat de gemeente- en regiogrenzen overschrijdt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Musea voor Schone Kunsten, het MAS, het Afrikamuseum, musicals in de Stadschouwburg van Antwerpen of Gent, Rock Werchter … Eveneens kan het aanbod een specialisme inhouden dat uniek is in Vlaanderen, zoals het mijnmuseum, het Art & Marges museum, Reggae Geel … Het vaste aanbod van het Fonds vindt u online.

Structurele samenwerking?

Wanneer het Fonds Vrijetijdsparticipatie een samenwerking aangaat met een vrijetijdsaanbieder, houden zowel het Fonds als de aanbieder zich aan enkele principes. Er wordt steeds uitgegaan van een solidaire kostendeling: van commerciële vrijetijdsaanbieders wordt een minimumkorting van 40% verwacht. Bij gesubsidieerde aanbieders wordt gekeken naar de draagkracht van de aanbieder. Het Fonds vult de korting van de vrijetijdspartner aan tot 80%, waardoor mensen in armoede zelf altijd slechts 20% van de originele prijs betalen. Daarnaast wordt gestreefd naar maximale toegankelijkheid: één goed aanspreekbare contactpersoon, goede inlichting en begeleiding van het baliepersoneel en gidsen … Ook aandacht voor het opmaken van informatie op maat staat centraal.

Het Fonds Vrijetijdsparticipatie tracht hiervoor de vrijetijdsaanbieder maximaal te ondersteunen. Dit kan gaan van het nalezen van een toeleidingsfolder, het in contact brengen met sociale organisaties voor projecten, het mee nadenken over rondleidingen op maat…

Vragen?

Hebt u nog vragen? Op de website komt u al heel wat te weten. Hebt u andere vragen of hebt u interesse om samen te werken met het Fonds? Neem contact op via info@fondsvrijetijdsparticipatie.be of +32 (0)2 548 26 71

Katrijn Dhamers