Etnografische collecties in privéhanden: studiedag

Als getuigen van het verleden vergroten etnografische of niet-Europese collecties onze kennis over allerlei culturele tradities. Vaak worden deze collecties in privébezit bewaard, denk bijvoorbeeld aan missiecollecties in kloosters of etnografische verzamelingen bij verzamelaars thuis. Hoe een goed depotbeheer te voeren? Op welke manier kan de collectie getoond en kenbaar gemaakt worden? En wat met toekomstig beheer, waardering en selectie? Tijdens de studiedag 'Etnografische collecties in privéhanden' op 5 oktober krijgt u een antwoord op deze vragen.

In de voormiddag vinden er plenaire sessies plaats en tijdens de namiddagsessies krijgt u de kans om in gesprek te gaan met de sprekers en hen specifieke problemen voor te leggen. Doelpubliek zijn private beheerders, in het bijzonder congregaties. De studiedag wordt afgesloten met een geleid bezoek aan de tentoonstelling 'Reuzemaskers uit Congo'. Beheerders van missiecollecties zoals ordes en congregaties worden van harte uitgenodigd tot deelname. 

De studiedag is een samenwerking van ETNOCOLL, het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur vzw en de Unie van Religieuzen in Vlaanderen. Deelname is gratis, maar inschrijven verplicht. Meer informatie over het programma vindt u hier, inschrijven kan voor 28 september via mail bij carpentier.i@kbs-frb.be

ETNOCOLL is een platform van instellingen in België met etnografische en niet-Europese collecties. Dit platform buigt zich gezamenlijk over gedeelde thema’s zoals restitutie, zichtbaarheid van de collecties, onderzoek en opleiding, restauratie, samenwerking met source communities. In de werkgroepen nemen zowel museum- en archiefmedewerkers deel, als verantwoordelijken voor universitaire collecties. ETNOCOLL wordt gefaciliteerd door FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw en de Koning Boudewijnstichting.

Katrijn Dhamers
etnografische collecties
Studiedag