Ellis Island en de relevantie van een museum

Ellis Island

In Ellis Island worden we op vrijdag ontvangen door Peter Wong, die mee de educatieve werking overziet. Ellis Island is een landmark voor toeristen die het Statue of Liberty willen bekijken en verder varen naar het museum. Maar uiteraard ook voor de duizenden passagiers die via de laatste controles in Ellis Island een nieuwe en betere toekomst zochten in de Verenigde Staten.

Ellis Island behoort tot de nationale parken van de VS. Gidsen worden er rangers genoemd. Zij voorzien ook in rondleidingen voor toeristen. De educatieve werking van Ellis Island bestaat echter uit meer dan enkel tours. Omdat het museum moeilijk bereikbaar is voor scholen – zij zijn een dag zoet met busvervoer en museumbezoek -, bezoeken de rangers sinds 2 jaar ook scholen in New York. Op één dag bereiken ze zo minstens drie klassen met leerlingen boven de 8 jaar. Verder investeert het park ook in trainingen van de rangers om de verhalen van Ellis Island op een creatieve manier over te brengen.

De superdynamische Peter wil ons graag als proefkonijnen gebruiken om te testen hoe vraagstukken van hedendaagse migratie kunnen rijmen met de ervaring van Ellis Island. Aan de hand van het verhaal van Ellis Island - de registratie, de medische controle, eventuele doorverwijzing van passagiers naar de rechtbank  – verkennen we met hem parallellen naar hedendaags New York en België. Wat betekende het toen om een migrant te zijn, wat betekent het vandaag? En wat is eigenlijk een migrant? Welk beleid voerde en voert de staat om van ongewenste mensen gewenste burgers te maken? Welke ideologie houdt men hen voor? Welke voorwaarden werden en worden aan hen gesteld? Peter wil de sleutel voor een zinvol bezoek aan Ellis Island zoeken in zulke ontmoetingen. Veel hangt echter af van de bereidheid en de verwachtingen van de bezoekers.

Een volgende tijdelijke expositie in Ellis Island zal gaan over de immigratie ná Ellis Island. Wellicht meteen een gelegenheid om verder te verkennen hoe Ellis Island zich als museum sociaal relevant kan maken.

Meer weten? Klik hier

Katrijn D'hamers (FARO)

Achttien museummedewerkers trekken van 2 tot en met 6 maart voor een week naar New York. Hun opdracht? Bij de Amerikaanse collega’s op zoek gaan naar sterke visies, innovatieve praktijken en methodes. Volg hun avonturen op de voet via de FARO-website!

Katrijn Dhamers
new york
Werkbezoek / studiereis