Armoedevorming voor cultuuraanbieders, vrijetijdsdiensten en verenigingen

ErOpUit

Het Netwerk tegen Armoede ontwikkelde in samenwerking met partnerorganisaties en verenigingen waar armen het woord nemen een tweedaags vormingstraject. De nadruk ligt op dialoog met mensen in armoede, inzicht in de complexiteit van de thematiek, het doorbreken van vooroordelen, het ontwikkelen van een visie op armoede en een aantal handvatten om drempels binnen een organisatie weg te werken en aan de slag te gaan.

De diversiteit in onze samenleving weerspiegelt zich vandaag immers niet in de deelname aan het sociaal-culturele aanbod in Vlaanderen. Zo is er een kloof tussen de leefwereld van mensen in armoede en de sociaal-culturele sector. Cultuur- en vrijetijdsdiensten, sociaal-culturele organisaties, musea, bibliotheken, cultuur- en gemeenschapscentra worden de laatste jaren steeds duidelijker aangesproken op hun opdracht naar publieksdiversiteit en het bereik van kansengroepen.

De vorming biedt u inzicht in de dagelijkse leefwereld van mensen in armoede. U verbreedt uw kennis over een gedragen visie op armoede - en kansengroepen – en reflecteert kritisch over uw eigen praktijk. Vanuit een integrale visie wordt de stap gezet naar concrete acties.

Programma:

  • De eerste dag is opgebouwd rond de ervaringen van en de dialoog met mensen in armoede zelf. Deelnemers maken kennis met de leefwereld van mensen in armoede en met hun beleving van cultuur en vrije tijd. Hoe ervaren zij de huidige werking en het aanbod? Ook de bredere context van armoede komt aan bod, samen met de verschillende drempels die deelname aan o.a. het sociaal-culturele aanbod bemoeilijken.
  • De tweede dag is opgebouwd rond 5 grote blokken: visie, aanbod, samenwerking, communicatie en duurzaamheid. Aan de hand van deze kapstokken worden handvatten aangeboden om het eigen aanbod te analyseren, drempels weg te werken en aan de slag te gaan. Er wordt gewerkt met de fototentoonstelling ‘ErOpUit’ die ook de mogelijkheid biedt om de opgedane kennis na de vorming zelf door te geven aan collega’s uit de eigen organisatie.


Voor wie?

  • De vorming staat open voor medewerkers van erkende en gesubsidieerde sociaal-culturele organisaties, vzw’s, vrijetijdsdiensten, bibliotheken, cultuur- en gemeenschapscentra, cultuurbeleidscoördinatoren en bovenlokale cultuuraanbieders zoals musea. Zowel beleids-, praktijk- als publieksmedewerkers zijn welkom, maar er wordt een minimale kennis van de praktijk verwacht. Medewerkers die niet in de praktijk staan (steunpunten, bovenlokale ondersteuners, Vlaamse of provinciale overheid) en die toch willen deelnemen aan de vorming, sturen een mail met motivatie naar carolien.patyn@netwerktegenarmoede.be


Wanneer?

  • Dinsdag 17 november van 10.00 - 16.00 uur
  • Donderdag 26 november van 10.00 - 16.00 uur


Praktisch en inschrijven

  • 150 euro per deelnemer voor 2 dagen, inclusief broodjeslunch. U ontvangt een factuur.
  • Maximum 20 deelnemers.
  • De vormingsdagen kunnen niet afzonderlijk gevolgd worden. U schrijft in voor het hele traject.
  • Inschrijven via carolien.patyn@netwerktegenarmoede.be voor 1 november 2015.
  • De vorming gaat door in Brugge, in samenwerking met vereniging waar armen het woord nemen Wieder


Meer info vindt u hier.

Katrijn Dhamers
armoede
Studiedag