Leestip: Handreiking diefstal bronzen buitenbeelden

Het team Veilig Erfgoed van de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) heeft de Handreiking diefstal bronzen buitenbeelden uitgebracht. Met deze publicatie wil de RCE beheerders van bronzen buitenbeelden helpen om deze objecten te beschermen tegen diefstal. Uit recente cijfers van de landelijke eenheid Kunst- en Antiekcriminaliteit van de Nederlandse politie blijkt dat diefstal van brons nog geregeld plaatsvindt, ondanks de inmiddels weer dalende koperprijzen. Ook in België is dit nog steeds een actueel probleem.

In deze publicatie, een interactieve PDF-brochure,  wordt stap voor stap uitgelegd welke maatregelen mogelijk zijn om een bronzen beeld te beschermen tegen diefstal. Een eerste belangrijke stap is het opstellen van een checklist om het risico op diefstal te analyseren. Vervolgens moet een overzicht worden samengesteld van de verschillende soorten maatregelen die ondernomen kunnen worden tegen diefstal, rekening houdend met het beoogd effect en de nodige aandachtpunten. Hierbij worden ook kostenindicaties gegeven zodat er op een snelle en overzichtelijke manier kan geëvalueerd worden in hoeverre dit ook financieel haalbaar is. Ten slotte maakt de Handreiking u wegwijs in hoe u best een beveiligingsplan kunt opstellen.

Wat in geval van een incident? Ook op die vraag geeft de Handreiking antwoord, in de vorm van een checklist. Ervaringen over diefstalpreventie en incidenten kunt u bovendien met collega’s delen via sociale media - zie bijvoorbeeld de LinkedIn-groep Veilig Erfgoed. Een lijst met interessante literatuur, adressen en websites zet u op weg naar verdere informatie.

Het document risicoanalyse wordt als een apart document aangeboden, zodat u als beheerder van meerdere beelden voor elk beeld een apart digitaal document kunt invullen en opslaan.

Meer info: h.nuijten@cultureelerfgoed.nl

Julie Lambrechts
diefstal
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Veilig Erfgoed