Laatste plaatsen voor de vorming art handling en transport. Schrijf vandaag nog in!

Een object transporteren of hanteren: u doet het vaker dan u denkt. Maar in hoeverre bent u zich van die handelingen bewust? Wat komt er allemaal kijken bij het object- en mensveilig verplaatsen en verpakken? En hoe kunt u zo optimaal mogelijk en duurzaam gebruikmaken van het juiste verpakkingsmateriaal? Op 15 en 16 juni organiseert FARO samen met de provincie Oost-Vlaanderen en Helicon Conservation Support een tweedaagse workshop over de risico’s verbonden aan het verpakken en transporteren van objecten. Schrijf u vandaag nog in, de plaatsen zijn beperkt!

Een transport hoeft niet enkel op lange afstand te gebeuren. Telkens wanneer u een object vastneemt, zelfs al is het maar heel kort, zijn er risico’s aan verbonden. Een handeling is immers niet altijd zo onschuldig als ze op eerste gezicht lijkt. Schade en slijtage aan voorwerpen wordt dan ook vooral veroorzaakt door het voorwerp te hanteren en transporteren.

Een mooi voorbeeld uit eigen ervaring is een metalen kubus die ik zelf gemaakt heb als eerstejaars student conservatie-restauratie. De kubus was een oefening in metaalbewerking, ajourzagen en solderen en werd destijds mooi gepolijst en afgewerkt voor de jury. Door geen handschoenen te dragen bij het hanteren van het object (geen museumobject), is het helemaal aangelopen en vertoont het vingerafdrukken die in het metaal ‘vreten’ en corrosie vormen. Het verschil na vijf jaar is enorm. 

Manipuleer voorwerpen dus niet onnodig en ga doelbewust te werk. Overloop (in gedachten) welke handelingen u zult uitvoeren en welke risico’s dit met zich zal meebrengen. Tijdens deze tweedaagse workshop maakt u kennis met de theorie én met de praktijk en leert u de aangeboden informatie ook in de praktijk toe te passen. Meer informatie over de workshop vindt u hier. De inschrijvingen worden afgesloten op donderdag 2 juni. Wacht dus niet te lang!

Julie Lambrechts
transport
art handling
Workshop