Habijt van de heilige Coleta gered van schimmel

In 2015 ontdekten de zusters van het Gentse Clarissenklooster schimmel op het habijt van de heilige Coleta. Het habijt maakt deel uit van een bijzondere collectie van 35 voorwerpen, manuscripten en archiefstukken i.v.m. de heilige Coleta, die sinds 2012 op de Vlaamse Topstukkenlijst prijkt en van grote historische waarde is.

De zusters van het Gentse Clarissenklooster riepen via het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur hulp in van de provincie Oost-Vlaanderen. Samen met het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium en in overleg met de abdis en de Topstukkenraad werd een beslissing genomen over de conservatiebehandeling. Oost-Vlaams depotconsulente Anne-Cathérine Olbrecht nam de uitvoering van de behandeling op zich. Zij verwijderde de schimmel met een museale stofzuiger met goed regelbare zuigkracht en een penseel uit marterhaar. Na het verwijderen van de schimmel werd het habijt gedurende een jaar maandelijks gecontroleerd op schimmel.

Ter preventie werden de temperatuur en de relatieve luchtvochtigheid gemeten van de huidige bewaarplaats (de donkere ruimte) en de oorspronkelijke bewaarplaats (het schrijn). Het schrijn bleek een stabiele, maar te hoge luchtvochtigheid te hebben. Waarschijnlijk is de te hoge luchtvochtigheid in het schrijn kunnen ontstaan door een waterlek in de kelder en is hierdoor schimmelgroei ontstaan op het habijt. 

Om nieuwe schimmelgroei in de toekomst te voorkomen zal het habijt in een plexiglazen doos in het schrijn geplaatst worden, met hierin de juiste temperatuur en luchtvochtigheid (55%). Door een stabiele relatieve luchtvochtigheid zal het textiel niet krimpen of uitzetten. De temperatuur en relatieve luchtvochtigheid worden blijvend opgevolgd om indien nodig tijdig aanpassingen te kunnen doen en de bewaaromgeving zo ideaal mogelijk te houden.

Enkele afbeeldingen van de schade en de behandeling zijn terug te vinden op de website van het Depotbeleid provincie Oost-Vlaanderen.

Meer info over de relieken, documenten en voorwerpen van en over de heilige Coleta op de Vlaamse Topstukkenlijst.

Julie Lambrechts