Uitslaande brand vernielt de kerk van Anzegem

Uitslaande brand in de kerk van Anzegem copyright Focus-WTV

Donderdagavond 16 oktober 2014 is in het West-Vlaamse Anzegem (nabij Waregem) een felle brand uitgebroken in de 12de-eeuwse Sint-Jan Baptist en Sint-Eligiuskerk. De brand werd rond 18.00 uur ontdekt door leden van het parochiekoor en zou een gevolg zijn van een defect aan de verwarmingsinstallatie.

Verschillende brandweerkorpsen uit de buurt reden uit om de brand te blussen, maar konden het kerkgebouw niet meer redden. Er vielen gelukkig geen slachtoffers. De kerk en de historische interieurelementen gingen volledig in de vlammen op. Van de uitgebrande kerk staan enkel nog de muren recht. Het religieus erfgoed bewaard in het afzonderlijke sacristiegebouw bleef ongedeerd en werd intussen geëvacueerd.

Na de instorting van de kerk in Lutselus nabij Diepenbeek (2012), de brand in de Antwerpse Carolus Borromaeuskerk (2009) en de brand van de kerk in Galmaarden (2008) opnieuw een spijtig voorbeeld van hoe snel en verwoestend een calamiteit in een kerkgebouw kan optreden. Preventieve planning rond mogelijke calamiteiten en voorafgaande afspraken met de hulpdiensten bieden geen garantie dat dit soort scenario's zich nooit meer zal voordoen, maar kunnen wel helpen om bij een calamiteit snel en doortastend in te grijpen en zodoende de gevolgen ervan zoveel mogelijk te beperken. Voor mens én erfgoed. FARO wenst de parochieverantwoordelijken in Anzegem en de hulpdiensten veel sterkte toe.

Meer info over de kerkbrand in Anzegem vindt u onder andere op de website van Focus-WTV. Over preventieve calamiteitenplanning in erfgoedinstellingen leest u meer in het dossier Veiligheidszorg op de FARO-website of in het onderdeel over het opstellen van een Calamiteitenplan op de website DEPOTWIJZER.be.

Foto: (c) Focus-WTV

Jürgen Vanhoutte