Studiedag waterschade in erfgoedcollecties, archieven en monumenten

Water is een van de ergste vijanden van archieven, bibliotheken, musea en historisch waardevolle gebouwen. Een dijkbreuk of een flinke storm kan heel wat wateroverlast berokkenen. Een openstaand raam of een verstopte afvoerpijp, een lekkende kraan of een barst in een glazen koepel evenzeer. Op vrijdag 4 december 2015 organiseert het Belgische Blauwe Schildcomité vzw in het FelixArchief te Antwerpen een studiedag over waterschade - en hoe die te voorkomen.

Waarom worden vele bibliotheken, archieven en museale collecties nog steeds in een kelder bewaard, of wat kan bluswater bij brandbestrijding allemaal veroorzaken? Iedereen weet dat voorkomen beter is dan genezen, maar hoe voorkom je wateroverlast? En hoe beperk je de schade? Wanneer is een gebouw (terug) droog en hoe ga je om met schimmel? Zijn 'de collectie' en het gebouw verzekerd tegen waterschade, en wat houdt dat dan in?

Deze vragen staan centraal op de studiedag. Na de op praktijkervaring gebaseerde uiteenzettingen is er tijd voorzien voor vragen en voor het uitwisselen van expertise. In de wandelgangen van de studiedag tonen enkele bedrijven gespecialiseerd in conservatie, restauratie en preventie hun aanbod op een minibeurs.

Deze studiedag wordt georganiseerd in samenwerking met de stad Antwerpen, VVBAD, het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK-IRPA), ICOMOS Vlaanderen-Brussel, de Vlaamse Erfgoedbibliotheek, Monumentenwacht Vlaanderen en FARO. Meer informatie over het programma en de manier van inschrijven vindt u terug op de FARO-website en op de website van VVBAD.

Foto: (c) Vlaamse Erfgoedbibliotheek

Jürgen Vanhoutte