Niet al goud wat blinkt? Studiedag waardering, selectie en afstoting van erfgoedcollecties

Afstoten van collectieonderdelen door het Wielermuseum Roeselare

Waar vindt u als erfgoedbeheerder handvatten om aan een waarderingstraject te beginnen? Wat kan wel of niet worden afgestoten, en waar moet u allemaal rekening mee houden? Welke instrumenten werden en worden intussen op Vlaams niveau en in de ons omringende landen ontwikkeld? Op maandag 28 september organiseert FARO in samenwerking met de interprovinciale werkgroep waardering en selectie en het Erfgoedcentrum LAMOT in Mechelen hierover een infodag.

Op ‘Niet al goud wat blinkt? Waardering, selectie en afstoting van erfgoedcollecties' laten we een aantal methodieken, handreikingen en projecten uit binnen- en buitenland de revue passeren. Tijdens workshops in de namiddag worden enkele instrumenten uitgebreider toegelicht aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Al wie een erfgoedcollectie beheert, weet dat lang niet al het bewaarde materiaal van even grote waarde of betekenis is. Niettemin stapelt het zich op in depotruimtes, bemoeilijkt het de verantwoorde bewaring van relevante collectiestukken en/of verhindert het de verdere significante uitbreiding of heroriëntatie van de collectie. In Nederland wordt al enkele jaren sterk ingezet op waardering, selectie en ‘ontzamelen’ van museale collecties, waarvoor inmiddels verschillende leidraden en instrumenten werden ontwikkeld. Ook in Vlaanderen worden, onder meer onder impuls van het regionaal depotbeleid, de laatste jaren een aantal initiatieven opgezet om waarderingskaders voor specifieke erfgoedcollecties uit te werken, al of niet gekoppeld aan bijhorende selectiecriteria en/of afstotingsprocedures. Bij het uitwerken van een scherper collectieprofiel legde een aantal musea zich ondertussen toe op de waardering van de collectie(s) in eigen huis. Afstoten van collectieonderdelen blijft echter een heikel punt en collectiemobiliteit staat nog in de kinderschoenen.

Inschrijven voor de studiedag kan via de FARO-website. U vindt er ook meer info over het programma.

Foto (c) Wierlermuseum Roeselare

Jürgen Vanhoutte