Mechelen investeert in erfgoeddepot Rato

huidig interieur van de loodsen van de voormalige Rateaufabriek

Met de steun van de provincie Antwerpen en de Vlaamse Overheid investeert de stad Mechelen vanaf 2016 de komende jaren zo’n 3 miljoen euro in de realisatie van een erfgoeddepot in een tweetal loodsen van de voormalige Rateaufabriek aan de Leuvensesteenweg in Muizen. Het depot wordt de centrale bewaarplaats voor de stedelijke erfgoedcollecties, nu nog verspreid over zo’n dertien verschillende locaties. Daarnaast zal dit erfgoeddepot ook een regionale rol vervullen in afstemming met het provinciale depotbeleid, wat inhoudt dat ook niet-commerciële collectiebeheerders in het arrondissement Mechelen het op termijn als transitdepot kunnen gebruiken.

In het depot wordt ook een anoxiekamer gepland, voor de behandeling van door insecten aangetaste objecten. Met de herbestemming van een industrieel complex uit 1912 gaat Mechelen resoluut voor duurzaamheid. Binnenin worden de depotruimtes opgebouwd uit kalkhennepbeton (hempcrete), een CO2-negatief bouwmateriaal dat tevens garant staat voor een stabiel binnenklimaat dankzij de vochtregulerende en isolerende eigenschappen. Voor Vlaanderen is het de eerste keer dat dergelijke infrastructuur in dit ecologisch materiaal wordt opgetrokken. Op termijn hoopt men hiermee ook aanspraak te maken op Europese subsidies.

Nog deze maand wil Mechelen met de aanbesteding voor de renovatie klaar zijn. Midden mei 2016 moeten vervolgens de werken in de eerste loods starten, in 2017 volgt de tweede. De realisatie van het erfgoeddepot Rato kadert binnen een breder herontwikkelingsproject voor de site van de vroegere staalfabrikant Rateau, waar naast de depotfunctie ook woon- en winkelgelegenheid worden gecreëerd.

Bekijk hier de reportage over Rato op de regionale zender RTV (8 december 2015).

Foto: huidig interieur van de loodsen van de voormalige Rateaufabriek, waar vanaf 2016 het erfgoeddepot Rato wordt gerealiseerd © Musea & Erfgoed Mechelen

http://www.rtv.be/cdn1/video/20151208_depot_mechelen.mp4
Jürgen Vanhoutte