Collectie-identiteit, waarderen en afstoten

Naar aanleiding van de nieuwe publicatie Reflecties #18. Over de collectie-identiteit van M, organiseerde M - Museum Leuven op 16 december 2014 een colloquium over collectie-identiteit. Verschillende specialisten analyseerden de voorbije jaren de M-collectie. Gegroeid uit een 18de-eeuws rariteitenkabinet op de zolder van het Leuvense stadhuis, telt deze ondertussen zo'n 52.000 stukken binnen een vijftiental deelcollecties. De analyses brachten verrassende nieuwe parels aan het licht, maar ook uitdagingen voor de toekomst.

Tijdens het colloquium belichtten enkele experten uit het veld de problematiek vanuit verschillende invalshoeken. M-conservator Peter Carpreau ging in op de eigenheid van de collectie als kloppend hart van het museum. Coördinator Jef Vrelust lichtte vervolgens de complexe identiteitsvorming van de MAS-collectie toe. De verschillende mogelijkheden en toepassingen van de Herplaatsingsdatabase van de Nederlandse Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) werden gepresenteerd door projectleider Yuri van der Linden. Riemer Knoop, lector aan de Amsterdamse Reinwardt Academie, gaf de nodige tekst en uitleg bij het project 'Zwerfkeien. Bewegen met collecties', waarin studenten de mogelijkheden onderzoeken van mobiliteit tussen de collecties van het Bonnefantenmuseum, het Centraal Museum Utrecht, het Stedelijk Museum Amsterdam, het Gemeentemuseum Den Haag en het Kröller-Müller Museum. Tot slot ging Marjan Debaene als diensthoofd collecties van M Leuven dieper in op de praktische aanpak van het collectie-assessmentproject van M.

Aan FARO werd gevraagd voor deze dag een bijdrage te verzorgen over de problematiek van collectiewaardering en afstoting in museale collecties. In de presentatie werd een overzicht geboden van de voornaamste methodieken en instrumenten die hiervoor reeds werden ontwikkeld, om af te sluiten met een korte stand van zaken van waarderings- en/of afstotingstrajecten in Vlaanderen. De presentatie kan hieronder via Slideshare worden geraadpleegd.

Jürgen Vanhoutte
musea
collecties
waarderen
afstoten
selectie
ontzamelen
Lezing of presentatie