Bevraging over gebruik vitrines voor creëren microklimaten in tentoonstelling

In het kader van het project Exhibit Enclosure Environments lanceerde de Britse universiteit van Warwick onlangs een bevraging naar het gebruik van vitrines en gesloten omlijstingen voor het realiseren van gecontroleerde bewaaromstandigheden. Om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen, hoopt men ook internationaal op voldoende respons van zoveel mogelijk verschillende erfgoedinstellingen. Deelnemen aan de bevraging kan nog tot 1 juli via de projectwebsite.

Objecten, documenten en boeken die worden tentoongesteld zijn vaak sterk onderhevig aan klimaatinvloeden van buitenaf, wat hun bewaring op lange termijn in gevaar kan brengen. Wanneer het bewaarklimaat in de tentoonstellingsruimte zelf onvoldoende onder controle kan gehouden worden, vormt het creëren van een microklimaat rond het tentoongestelde stuk een mogelijke oplossing.

De eerste resultaten van de bevraging zullen gepresenteerd worden op de Science and Engineering in Arts, Heritage and Archaeology Conference (SEAHA 2015) op 14 en 15 juli in Londen.

Meer informatie over het project is ook terug te vinden op LinkedIn en Facebook.

Jürgen Vanhoutte
preventieve conservatie
bewaarklimaat
vitrines
microklimaten
Symposium