Minister Laanan lanceert numeriques.be

numerique.be

Op 27 november lanceerde minister Fadila Laanan, Ministre de la Culture, de l’Audiovisuel, de la Santé et de l’Egalité des chances van de Franstalige Gemeenschap de website numeriques.be: Images et histoires des patrimoines numérisés. Deze website werd gerealiseerd door het 'Plan de préservation et d’exploitation des patrimoines culturels', of het 'Plan Pep’s'.

Op deze portaalsite presenteert de Fédération Wallonie-Bruxelles hoogtepunten uit de collecties van een hele reeks Waalse en Franstalig-Brusselse erfgoedinstellingen (musea, archieven, universiteiten, historische verenigingen, enz.). Een onbekend aantal stukken uit deze collecties werd de voorbije jaren gedigitaliseerd met middelen uit het Plan Pep's. Bekende instellingen zijn vertegenwoordigd zoals onder meer het Mundaneum (Bergen), Musée royal de Mariemont, Le Grand Curtius (Luik), Musée de la photographie à Charleroi.

Ook kleinere en bij ons minder bekende instellingen en collecties komen aan bod zoals het Centre d’animation et de recherche en histoire ouvrière et populaire, het Musée provincial des arts anciens du Namurois of het Écomusée du Bois-du-Luc. Er is veel aandacht voor het industriële erfgoed van Wallonië en voor immaterieel erfgoed (folklore, ambachten) en het dagelijks leven. Maar ook kunsthistorische topstukken worden er getoond. De stukken worden grondig beschreven en kunnen via een handige zoomfunctie online in detail bekeken worden.

Een unieke kans om kennis te maken met het cultureel erfgoed van Franstalig België. Met deze realisatie zet men daar een belangrijke stap vooruit in de ontsluiting en valorisatie van hun cultureel erfgoed. (Zie ook het focusdossier Wallonië van faro | tijdschrift over cultureel erfgoed).

Jeroen Walterus