Europeana v1.0 project opgestart

Europeana logoOp 2 april werd in Den Haag de kick off gegeven voor het project Europeana v1.0'. Dit is het vervolgproject van EDLnet, en is net als dit afgesloten project een Thematic Network dat gefinancierd wordt door de Europese Commissie via het eContentplus programma. Het project is gestart in januari 2009 en loopt 30 maanden. De middelen zijn begroot op 6,2 miljoen euro. De hoofddoelstelling is de verdere uitrol te realiseren van Europeana, the European Digital Library. Het huidige prototype (of beta- versie) toegankelijk via de portaalsite moet verder ontwikkeld worden tot een operationele meertalige service. Het aantal aangeboden digitale objecten moet groeien tot ca. 12 miljoen tegen 2011(momenteel ca 4,5 miljoen) en het netwerk van betrokken partners zal verder uitgebreid worden tot minstens 150. Ook FARO is lid van de Thematic Network Partner Group als cross-domain organisatie en ondersteunt dit project. De Universiteitsbibliotheek van de KULeuven (Mel Collier) was al lid van EDLnet en neemt een actieve rol op als werkpakketleider in WP 1. Ook de Koninklijke Bibliotheek is lid van het consortium.

De grote uitdaging van Europeana op termijn is niet enkel technisch of functioneel. Er moet ook gezocht worden naar duurzame organisatie- en financieringsmodellen. Verder moet Europeana ook haar meerwaarde bewijzen voor de eindgebruikers, en daartoe zal o.a. ‘the brand' Europeana gepromoot moeten worden bij het brede publiek en zal gezocht worden naar diverse manieren om gebruikersgemeenschappen actief te betrekken (denk aan user generated content). Het contextualiseren van de aangeboden objecten en collecties en het ontwikkelen van semantische ontsluitingsmodellen zijn daarbij cruciaal.

De bedoeling is om na 18 maanden een nieuwe tussentijdse release (v1.0, genaamd ‘Rhine') van de service vrij te geven, gevolgd door een major release (v1.3, genaamd ‘Danube') tegen maand 27. Daarna zullen nog andere releases volgen, telkens met de naam van Europese rivieren...

Aan Europeana gelieerde projecten

Belangrijk voor de realisatie van dit project is het ‘twin brother' project ‘EuropeanaConnect‘ (Best Practice Network eContentplus). In dit project, dat nauw wordt afgestemd met Europeana v1.0, wordt diverse back en front end services ontwikkeld en gaat ook bijzondere aandacht naar het toevoegen van audio content. Via de introductie van ‘EuropeanaLabs' wordt een proeftuin of testomgeving (sandbox) opgezet waarin vooral met open source software zal worden geëxperimenteerd.

Rond deze twee centrale projecten circuleert verder een hele reeks van satelietprojecten die op een of andere wijze gelinked worden aan de Europeana service: Biodiversity Heritage Library, EuropeanaLocal (met participatie van o.a. Erfgoed Limburg), Athena (met participatie van o.a. PACKED), PrestoPrime, EUScreen, European Film Gateway, EuropeanaTravel, Judeica, Archives Portal Europe (APEnet), The European Library (TEL), enz. Al deze projecten moeten waardevolle content aanreiken, gebruikersgemeenschappen mobiliseren en verder bijdragen aan het draagvlak van Europeana.

Europeana en Vlaanderen

De portaal draait vandaag in een beta versie. In 2008 werd content opgeladen van de Vlaamse Kunstcollectie, de Boekentoren (UGent) en de Koninklijke Bibliotheek, binnenkort ook van de Centrale Bibliotheek van de KULeuven. Het is ook de bedoeling dat via o.a. de projecten EuropeanaLocal en Athena nieuwe content wordt toegevoegd. Op termijn evenwel zal er voor Vlaanderen naar een meer duurzame oplossing gezocht moeten worden, bv. door de realisatie van een ‘national aggregator', een zgn. ‘horizontale aggregator' die op een geautomatiseerde, gestandaardiseerde en systematische wijze content kan uitwisselen van Vlaamse instellingen met het Europeana platform. Zowel in de projecten Europeana v1.0 en EuropeanaConnect staat de ontwikkeling van strategieën (policies) voor dit soort aggregatiediensten prioritair op de agenda.

Via het ‘Europeana Vlaanderen overleg' dat door het Agentschap Kunsten en Erfgoed werd opgezet, wordt tussen een aantal Vlaamse spelers informatie uitgewisseld. Het belang van dit project voor de verdere ontwikkeling van digitaal erfgoed initiatieven in Vlaanderen kan dan ook niet onderschat worden.

Bezoek alvast eens het prototype op www.europeana.eu en maak kennis met o.a. de dienst ‘Mijn Europeana' of bezoek het ‘denklab'. Als gebruiker kan je zelf feedback geven op de huidige beta-versie!

Jeroen Walterus
europeana
europese digitale bibliotheek
Europese Unie