Vergaderen?! Zes ideeën om het eens anders aan te pakken

Na de zomervakantie ontmoeten we elkaar weer in vergaderingen, meetings en andere vormen van overleg. Een noodzakelijk kwaad volgens sommigen, een onmisbare gelegenheid om vooruitgang te boeken volgens anderen. Hierbij alvast een paar verrassende tips om dit najaar eens anders te vergaderen en de kans op nieuwe ideeën, frisse motivatie en daadkracht te verhogen:

Vergader eens op een andere locatie: Niets zo inspirerend als verandering van decor. Bovendien is er minder afleiding door collega’s die snel even binnenspringen met een klein vraagje. En andersom gedacht, misschien is uw erfgoedorganisatie wel de ideale anders-dan-anders vergaderplaats voor een bedrijf in uw buurt? Meer over de voordelen van een andere locatie leest u hier.

Staand vergaderen: Het is wetenschappelijk onderzocht: staand vergaderen houdt de meeting korter en mensen blijven beter bij de les. In een aantal bedrijven, zoals de VDAB houdt men korte stand-upmeetings waarbij de deelnemers kort moeten zeggen wat ze hebben gedaan, en wat ze gaan doen. Scrummen noemt men dat ook wel eens, zoals in American football. Schalt er binnenkort een organisatie-yell door uw wandelgangen? 

Ga op wandel: Dit is een tip van Steve Jobs, maar hij haalde de mosterd waarschijnlijk bij de grote Griekse filosofen. Want zij gaven vaak al wandelend les. Samen een stapje in de wereld zetten vergroot naar verluidt de concentratie en de wisselende omgeving zorgt nog eens voor inspiratie. In een boeiend TED filmpje legt Nilofer Merchant uit waarom. Een praktijkverhaal, opnieuw van de VDAB, leest u hier.

Ga aan de slag met Lego: Het is misschien geleden van uw tijd op de kleuterschool, maar Lego is tegenwoordig helemaal thuis in vergaderzalen. Via de formule serious play visualiseert u ideeën, processen en strategieën met legoblokjes en kijkt u op een andere manier naar uw organisatie 

Zet een ander denkhoedje op: mensen hebben de neiging een probleem altijd op dezelfde manier te benaderen en vanuit hetzelfde perspectief te bekijken. Neem eens doelbewust een andere positie in en zet een andere denkhoed van de Bono op. Flanders DC maakte een leuk kaartspel om dit op uw volgende vergadering meteen even uit te testen.

En ten slotte: vergader ook eens niet, en las een vergaderloze dinsdag in!

Foto: FARO / Jonathan Sommereyns

Jacqueline van Leeuwen
vergaderen
methodieken