Skills for the future, een idee voor Vlaanderen?

Het academiejaar is weer gestart, maar heel wat vaardigheden die in onze sector nodig zijn worden niet in bachelor- en masteropleidingen aangeleerd. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat die praktijkkennis wordt doorgegeven en zich verder ontwikkelt? En welke rol kunnen erfgoedorganisaties zelf op zich nemen? In het Verenigd Koninkrijk ontwikkelde men een alternatief trainingsprogramma om toekomstige erfgoedprofessionals op te leiden.

Tal van erfgoedorganisaties namen hierin een actieve rol op. Een paar voorbeelden:


Al deze organisaties leidden stagiairs op tijdens een traject dat meer dan een jaar duurde. De jongeren maakten kennis met aspecten van behoud en beheer, maar evenzeer met publiekswerking of management. Het bleek een verrijkende ontmoeting voor alle betrokkenen. En heel wat deelnemers vonden daarna werk in de erfgoedsector.

Zou zo’n project ook iets voor Vlaanderen kunnen zijn? We bespreken het op 9 november graag ook met u tijdens een inspiratiedag. De volgende elementen staan op het programma:

  • We lanceren een nieuwe aanpak en een nieuwe manier van kijken naar vorming voor erfgoedwerkers (vakmensen, vakmanschap t.o.v. disciplines).
  • We bekijken voorbeelden uit binnen- en buitenland van alternatieve opleidingsvormen (masterclasses, inloopstages, fondsen, wisselleertrajecten …).
  • We discussiëren met de aanwezigen over de mogelijkheden in Vlaanderen om dergelijke bijkomende opleidingsvormen verder te ontwikkelen.


Schrijf u in via deze link!

Jacqueline van Leeuwen
Erfgoedgeleerden
stagiairs
opleiding
vakmensen
training