Mental mapping: inspirerende voorbeelden en achtergronden

Een paar maanden geleden publiceerden we in faro | tijdschrift over cultureel erfgoed een artikel over de mogelijkheden van mental mapping als participatieve techniek in de erfgoedsector. Sindsdien mochten we veel bijkomende voorbeelden ontvangen. We bundelen ze hier (en nieuwe voorbeelden blijven welkom!)

Voor meer achtergronden over de methodiek van mapping kan u terecht in de publicatie B-tours van tapis plein. Tapis plein heeft de voorbije jaren al heel wat mappingactiviteiten begeleid, en bezorgde ons de volgende inspirerende  links:


Anderen wezen ons op de kaarten van USE-it die ook visies op de stad bundelen en daarvoor mappingtechnieken inzetten.

Hedendaagse kunstenaars en illustratoren hebben kaarten herontdekt als een ideaal medium om persoonlijke ervaringen en waardering te tonen. De website www.theydrawandtravel.com brengt de mooiste voorbeelden samen: goed voor uren kijkplezier!

De blog www.mapsandthecity.com bundelt allerlei creatieve ideeën om met (historische) kaarten om te gaan.

De Tate Gallery rondde onlangs een project af waarbij kunstwerken uit de collectie letterlijk op de kaart werden gezet. Het museum deed hiervoor een beroep op vrijwilligers die de kunstwerken lokaliseerden.

Tot slot: mapping is geen nieuw fenomeen. Het Museum of London bewaart een intrigerende kaart uit 1889 die de armoede in de stad in kaart brengt. Deze fascinerende map of poverty maakt in één oogopslag duidelijk hoe de welvaart was verdeeld.

Jacqueline van Leeuwen