Leestips: Vertellen in Vlaanderen en Nederland

Meeslepende verhalen vertellen is een kunst. En een die de laatste jaren in de lift zit. De voorbije weken verschenen er een aantal interessante e-publicaties over vertelkunst. Met heel wat linken naar erfgoedland.

Het Meertens Instituut lanceerde vorige maand het online tijdschrift Vertelcultuur, waarvan u het eerste dubbelnummer in PDF-vorm kan lezen. In het tijdschrift staan mondelinge overleveringen en (volks)verhalen vertellen centraal, in heden en verleden. Er wordt aandacht besteed aan boeken óver vertelcultuur, en het tijdschrift is van plan uitstapjes te maken naar aanverwante performing arts, naar balladen, troubadours, liedcultuur en cabaret. Tevens wordt er aandacht besteed aan jeugdliteratuur, games, blogs, documentaires en films die een duidelijke band hebben met de mondelinge vertelcultuur en -tradities.

De Landcommanderij Alden Biesen ontpopt zich  als een vertelkasteel. De nieuwe brochure Vertellen, over vertelkunst en vertelkunde geeft een overzicht van vertellen in Vlaanderen. Bovendien geeft men uitleg bij de nieuwe website Vertellen in Vlaanderen.

Uiteraard kan u voor informatie over vertelworkshops en andere 'vertellementen' nog steeds terecht op de website van Van stoel tot stoel.

Interessante lespakketten over vertellen zijn verzameld op de website van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed via deze link

Jacqueline van Leeuwen
verhalen
vertellen