Leestips en oproep: mensen in armoede

Vandaag 17 oktober is de werelddag van verzet tegen armoede. Zelfs in een rijk land als België ervaart één op de zeven mensen wat sociale uitsluiting betekent. Hoe kan cultureel erfgoed een steentje bijdragen? Een interne werkgroep armoede binnen FARO verkent de mogelijkheden. In dit blogbericht geven we alvast een paar leestips én een oproep mee.

Het netwerk tegen armoede verkiest dit jaar een lokaal bestuur dat er, ondanks de besparingen en de veranderende lokale bevoegdheden, voor kiest om een participatief en laagdrempelig vrijetijdsbeleid te voeren voor mensen in armoede. Vindt u dat uw gemeente (of een andere) deze prijs verdient, vul dan voor 28 november het nominatieformulier in.

Leestips:

  • Mensen in armoede ervaren grote drempels om een culturele organisatie binnen te stappen. FARO’s onderbuur Locus bracht alvast in kaart wat die drempels zijn en wat bibliotheken daaraan kunnen doen. Een praktische gids die vast ook voor cultureel-erfgoedorganisaties een eye-opener is.
  • Socius publiceerde eerder ook een bijzonder lezenswaardig artikel over de mogelijke relaties tussen armoede en sociaal cultureel werk. U vindt het op deze pagina (wel even tot onderaan doorscrollen) 
  • Met de werelddag van de armoede is ook de jaarlijkse campagne van Welzijnszorg van start gegaan. Op hun site vindt u naast heel wat praktische informatie ook een bundel met pakkende verhalen van mensen in armoede. De moeite waard om eens door te nemen en verder over te discussiëren. Met uw collega’s bijvoorbeeld. 
  • Collega Bart De Nil signaleerde het al eerder, maar het rapport over Culture and Poverty dat deze zomer in Wales werd gepresenteerd is bijzonder de moeite waard. 
  • Op de website van het netwerk tegen armoede vindt u tot slot ook een heel aantal dossiers over (de drempels bij) cultuurparticipatie. Het netwerk organiseert ook een cursus specifiek voor cultuuraanbieders .

 

Jacqueline van Leeuwen
armoedebestrijding; armoede