Leestip: Leiding geven aan zelfsturende teams, hoe doet u dat?

cover de bijenherder

We hoorden het onlangs nog op het Groot Onderhoud: de klassieke leidinggevende heeft afgedaan. Leiders van vandaag zijn coaches, en medewerkers doppen hun eigen boontjes in zelfsturende teams. Boeiend, maar niet altijd even gemakkelijk om in de praktijk om te zetten. De bijenherder is een dun boekje, aangenaam om te lezen en vol praktische tips.

Ik zet er alvast vijf op een rijtje:

  1. Stuur op resultaat en bemoei u niet met het operationele werk van het team: hoe ze die resultaten behalen is de verantwoordelijkheid van het team.
  2. Maak de resultaten transparant en vier ze: liever meerdere keren per jaar dan alleen bij het opmaken van het jaarverslag.
  3. Is het resultaat niet optimaal? Ga dan niet operationeel bijsturen (zie tip 1) maar wel structureel: verander de context, stel het team anders samen.
  4. Geef mensen ruimte om te experimenteren en sta open voor continue verbetering.
  5. Fouten maken mag op voorwaarde dat het leerervaringen zijn. Straffen en op zoek gaan naar een schuldige heeft dus geen zin. Wel nieuwe wegen inslaan en kijken naar de toekomst.


Ik besef dat deze adviezen misschien wat abstract zijn. In De bijenherder vloeien ze voort uit een zeer concreet verhaal dat de lotgevallen van een leidinggevende beschrijft en illustreert hoe moeilijk het kan zijn om dit soort regels toe te passen. Een relaas vol herkenbare situaties en heel wat inspiratie om verder over na te denken. Lees dit boekje als u een uurtje tijd heeft of tijdens een lange treinrit. U zal het zich niet beklagen.

Jacqueline van Leeuwen
leiderschap
vakmensen