Leer eens anders: schakel een mentor in

Gesprek

Bij de start van een nieuwe loopbaan verdienen mensen een steuntje in de rug. Vaak is er wel een peter of een meter die de weg wijst. De formule van mentorship gaat nog een stapje verder. Hier gaat een ervaren vakman/vrouw het engagement aan om een beginneling gedurende minstens een jaar te begeleiden. En dat betekent: stimulerende vragen stellen, reflectie aanmoedigen, praktijkervaring delen en goede voorbeelden aanbrengen. Een stevige investering dus, en ook eentje waar de mentor zelf veel voor terugkrijgt. Want het blijft boeiend om jonge mensen te ontmoeten en met hun blik naar de sector te kijken.

Het zou beslist interessant zijn om dit soort trajecten ook in de cultureel-erfgoedsector op te zetten. In het buitenland is men daar al volop mee bezig, een paar voorbeelden:


De vraag is natuurlijk hoe we een dergelijk traject in Vlaanderen kunnen realiseren. Vragen we een deelnameprijs? Vergoeden we de mentoren? Hoeveel uren zouden ze hiervoor beschikbaar moeten zijn? En welke competenties hebben die mentoren nodig?

Ik hoor graag wat u denkt! Heeft u ideeën, of zin om hierover van gedachten te wisselen? Laat het weten!

Foto: Jonathan Sommereyns

Jacqueline van Leeuwen
mentoring
vakmensen
leereensanders