AmuseeVous publiceert tips voor participatie in het museum

Take Part

In 2013 ontwikkelde AmuseeVous samen met het Diamantmuseum een participatief pop-upmuseum voor en door jongeren. Negen jongeren bedachten het concept en ontwierpen participatieve elementen in de tentoonstelling. Een jaar later maakt AmuseeVous de balans op van dit project in de inspirerende brochure Take part. tips and tricks voor (meer) participatie in het museum.

Participatie en interactie zijn termen die al eens door elkaar gebruikt worden. Take part definieert participatie heel duidelijk als een wederkerigheid: de bezoeker deelt informatie met het museum en met andere bezoekers. Het museum krijgt dus ook informatie en doet daar bovendien iets mee. Bij het ontwerpen van een participatief element is het volgens AmuseeVous dan ook belangrijk om rekening te houden met drie elementen:

  • Wie zijn de betrokken partijen?
  • Wat moet de participatie opleveren voor elk van die betrokken partijen?
  • Hoe open laat je de participatiepatiemogelijkheden?


De publicatie licht deze vragen toe met concrete voorbeelden uit de praktijk. Daarbij is men erg eerlijk, ook over zaken die minder goed zijn gelukt (en de redenen daarvoor). Op basis van die ervaringen vindt u in de brochure een aantal tips en aandachtspunten terug. Zo is het bijzonder belangrijk om helder en duidelijk te zijn naar alle deelnemers en is het soms aan te raden om klein te beginnen. Participatie toelaten betekent ook respect opbrengen voor bezoekers en kunnen loslaten. Vooral dat laatste is een cruciale voorwaarde!

Kortom: een gouden leestip voor iedereen die werkt over participatie in het museum. U kunt de brochure hier downloaden. Op zoek naar nog meer leestips over dit thema? Neem dan een kijkje in ons dossier over  participatie, cocreatie en makelaardij. Hier vindt u naast theoretische achtergronden heel wat inspirerende cases terug.

Jacqueline van Leeuwen
participatie
AmuseeVous
Take part