Aan de slag met participatie: tools voor uw teamoverleg

methodieken om na te denken over participatie

Het is vaak makkelijker gezegd dan gedaan: erfgoedgemeenschappen betrekken bij uw werking. Want hoever wil uw organisatie daarin gaan? Welke meerwaarde moet dit opleveren? Wat zijn goede voorbeelden? En vooral: met welke methodieken kunt u de dialoog met de achterban voeren? Vind samen met uw team een antwoord op al deze vragen via vier gloednieuwe tools.

  • Spraakmakers: ga aan de slag met straffe uitspraken over zin en onzin van participatie: welke stellingen zijn voor uw team een inspiratiebron?
  • Kaartenpakket met concrete ideeën: speel de troeven van participatie uit met deze fiches vol inspirerende voorbeelden. Bespreek met uw team wat goede ideeën kunnen zijn, en welke participatieve technieken voor uw organisatie echt te ver gaan. 
  • Methodiekenfiches: vind nieuwe ideeën op maat van uw eigen organisatie door een aantal fijne werkvormen in te zetten. Wij zetten er alvast 10 voor u op een rijtje, compleet met draaiboeken en links naar voorbeelden.
  • Erfgoedpersona’s: ga op stap met Maria, Filip, Ryan, Joke, Cathy en Gerard. Zij vertegenwoordigen de zes erfgoedprofielen die uit het Prisma-onderzoek zijn afgeleid. Pas op deze fiches de methode 'persona' toe, zoals omschreven in de methodiekenfiches.

Deze tools zijn het resultaat van de studiedag 'Het Museum als Open Huis' van 18 mei 2015 . We organiseerden deze dag samen met tapis plein, de erfgoedcel Mechelen en ICOM-Vlaanderen. Op deze dag hebben we deze tools ook al eens kunnen uittesten. Marjelle van Hoorn gaf de keynotelezing, haar presentatie vindt u hier.

Eveneens interessant is de toolkit cultuureducatie.

Jacqueline van Leeuwen