Veel jongvolk voor Jakob Smits

Jakob Smitsmuseum, m.art

Voor musea in grote steden is het al zo goed als bon ton om samen met jongeren activiteiten uit te werken. Voor musea elders in het land blijft het een uniek gegeven en is een dergelijk jongereninitiatief des te opvallender. Kijk bijvoorbeeld naar het Kempense Mol, waar u vanaf 17 juli behoorlijk wat jonge artiesten en ondernemers van het plaatslijke jeugdhuis in het Jakob Smitsmuseum kunt spotten. Ze kregen van de conservator carte blanche, en dat leidde tot een verrassend resultaat.

De jongeren gidsen doorheen de tentoonstelling 'M.art interpreteert Jakob Smits', ze presenteren eigen werk, richtten een gelegenheidsshop in en organiseren 's avonds hun Momenten mét openluchtbar. Een groepje jonge artiesten en ondernemers kreeg een workshop kunstgeschiedenis, vervolgens werden cocktails bedacht die qua smaak en uitzicht passen bij het werk van Smits, er kwam een gidsopleiding, er werd gezeefd, gedrukt, geprint, getekend, geschilderd, gefotografeerd, geschreven, gephotoshopt, geposeerd, gefilmd, bewogen, gemonteerd, besteld, gemaild, geïnterviewd, onderhandeld en overlegd. Althans, zo wordt het voorbereidend proces samengevat in het persbericht. Het jong artistiek geweld interpreteerde hierbij voortdurend het werk van Jakob Smits.

De jongeren maakten kunst, regelden de communicatie, organiseerden events, bouwden een museumshop uit met zelf ontworpen producten … Er werden veel zinnige, soms onzinnige maar vooral kunstzinnige experimenten opgezet waarvan het resultaat gedurende zes weken (vrijdag 17 juli t.e.m. zondag 30 augustus) wordt getoond. Alle informatie vindt u op de website van het Jakob Smitsmuseum.

De jonge M.artiesten en ondernemers namen deel aan dit traject onder de vleugels van jeugdhuis TYDEEH's, bovenlokale artistieke werking M.art en ondernemerspoot M.ond. Ze kregen hierbij de steun van het Jakob Smitsmuseum en erfgoedcel k.ERF.

Hildegarde Van Genechten
gidsen
publiekswerking
bemiddeling
jongeren
museum