Zing ze! Erfgoedcel k.ERF lanceert project over bedelzangtradities

Wat hebben Driekoningen, Sint-Maarten en Nieuwjaarke Soete met elkaar gemeen? Het zijn alledrie bedelzangtradities. Driekoningen en Sint-Maarten zijn natuurlijk gekend over heel Vlaanderen. In het werkingsgebied van erfgoedcel k.ERF (regio Mol-Geel) komen we ook enkele uitzonderlijke zanggebruiken tegen. Met het project ‘Zing Ze’ maakt deze erfgoedcel de Kempenaren bewust van dit immaterieel cultureel erfgoed. Het project bestaat uit een website, een fris Do-It-Yourself boek vol knutsel- en baktips en educatieve pakketten.

De lancering van ‘Zing Ze!’ is de apotheose van een jaarlang werken. “Het was een uitermate boeiend traject” vertelt Niels Schalley. Als projectcoordinator mocht hij zich een heel jaar verdiepen in de diverse Kempense zangtradities. “Er zijn vandaag heel wat tradities verdwenen, maar belangrijker is dat er nog steeds veel tradities sterk leven in onze dorpen. Sommige zijn heel uniek en maken deel uit van onze Kempense identiteit”.

Omdat niet iedereen de lokale tradities kent, startte k.ERF het project ‘Zing Ze!’. k.ERF wil met het project de inwoners informeren over de tradities. Samen met enkele creatieve bloggers die heel actief zijn op het internet ontwikkelde de erfgoedcel een Do-It-Yourself boek vol knutsel- en baktips. Veel bedelzangtradities gaan immers hand in hand met verkleden en lekkers bakken. In het DIY-boek leest u hoe u een draaiende driekoningenster maakt, een blitse zingzak, een driekoningentaart met boon ...

Voor de lagere scholen maakte k.ERF kant-en-klare educatieve pakketten met audiobestanden en werkbladen. Die pakketten kunnen leerkrachten gratis downloaden van de website www.zing-ze.be. Die website staat bovendien vol informatie over de Kempense zangtradities.

 

Gregory Vercauteren