Wie wint de Davidsfonds Geschiedenisprijs?

Naar aanleiding van de 13de editie van De Nacht van de Geschiedenis, die plaatsvindt op dinsdag 24 maart 2015, reikt het Davidsfonds de vierde Davidsfonds Geschiedenisprijs uit. De jury heeft zeven namen genomineerd voor de shortlist.
 
De Davidsfonds Geschiedenisprijs gaat naar de (levende) persoon die in 2014 geschiedenis op de meest toegankelijke en originele manier naar een breed publiek in Vlaanderen heeft gebracht. De laureaat krijgt 2.015 euro, een symbolisch bedrag dat elk jaar met een euro wordt vermeerderd. De genomineerden zijn inmiddels bekend:

  • Pedagoog Patrick Allegaert, voor zijn werk als curator in het Museum Dr. Guislain
  • Historica en journaliste Tina De Gendt, voor haar universele verhaal over de geschiedenis van migratie in een boek (Turkijke aan de Leie) en tentoonstelling (Blijven Plakken in STAM)
  • Historica Sophie De Schaepdrijver, voor haar expertise over WOI in een boek (De Groote Oorlog), documentaire (Brave little Belgium) en expo (14-18 Oorlog in beeld| Brugge in oorlog)
  • Tv-kok en chef Jeroen Meus, voor zijn aandacht voor ons culinair erfgoed in boeken (Dagelijkse kost) en een tv-reeks (Goed volk)
  • Ex-journalist Johan Op de Beeck, voor zijn publicaties over Napoleon in vier boeken en een radioreeks (Napoleon)
  • Journalist Sven Speybrouck, voor zijn inspanningen om historisch onderzoek naar een breed publiek te brengen in een radioprogramma (Interne keuken) en documentaire reeks (De wilde keuken)
  • Wetenschapshistoricus Geert Vanpaemel, voor zijn curatorschap van de expo Vesalius. Het lichaam in beeld in M – Museum Leuven

 
De Davidsfonds Geschiedenisprijs wordt georganiseerd in het kader van De Nacht van de Geschiedenis. Die vindt dit jaar plaats op dinsdag 24 maart 2015 en staat in het teken van landbouw en visserij door de eeuwen heen. Op die avond organiseren meer dan 230 lokale Davidsfonds afdelingen hun beste geschiedenisactiviteit.

Gregory Vercauteren
Nacht van de Geschiedenis
Evenement