Wat zeggen de Vlaamse politieke partijen over cultureel erfgoed?

Op 25 mei trekken we met z’n allen naar de stembus om bestuurders te kiezen voor het Vlaamse, federale en Europese niveau. Een belangrijk instrument in de verkiezingsstrijd zijn de verkiezingsprogramma’s, die de Vlaamse politieke partijen inmiddels allemaal hebben goedgekeurd. Maar wat zeggen deze programma’s nu over cultureel erfgoed? FARO heeft de verkiezingsprogramma’s voor u vergeleken. De rode lijnen hebben we gebundeld in een beknopt overzicht.

Cultureel-erfgoedoverleg

Het Cultureel-erfgoedoverleg schreef in oktober 2013 de belangrijkste noden en wensen van het erfgoedveld neer in een memorandum. Dit Cultureel-erfgoedoverleg zal de verkiezingsprogramma’s nu toetsen aan dit memorandum. Een kernachtige reactie mag u verwachten in de loop van volgende weken. Hou de websites van het Cultureel-erfgoedoverleg en FARO dus zeker in het oog!

Andere overzichten

Niet alleen FARO heeft een vergelijking gemaakt van de verkiezingsprogramma’s. Herita kwam onlangs naar buiten met een eigen memorandum. Daaraan koppelde het ook een vergelijking van de verkiezingsprogramma’s, met een bijzondere focus op onroerend erfgoed. Ook Archeonet heeft de verkiezingsprogramma’s gescreend, vooral op wat ze zeggen over archeologie.

Gregory Vercauteren