Vooraankondiging publicatie: Waarom investeren in erfgoed? En hoe?

Een nieuwe gemeentelijke legislatuur, besparingen, de meerjarenplanning en de BBC … De voorbije maanden en jaren is er heel wat veranderd voor het lokale beleid. Veranderingen die ook een impact kunnen hebben voor lokale erfgoedorganisaties. Hoe kunnen gemeentebesturen en lokale erfgoedorganisaties elkaar nu in deze turbulente tijden vinden? Waaruit kan de perfecte match bestaan? Deze vragen zijn het vertrekpunt van de publicatie Waarom investeren in erfgoed? En hoe?

Lokale erfgoedorganisaties bestaan er in alle maten en kleuren. Denk aan een trendy stadsmuseum, een gemeentelijke archiefdienst, een gespecialiseerde erfgoedbibliotheek, maar evengoed aan een heemkundige kring, een carnavalsvereniging of een schuttersgilde ...

Voor al deze lokale erfgoedactoren is het gemeentelijke niveau het eerste en vaak ook het belangrijkste aanspreekpunt. Op dit moment stellen we vast dat de verhoudingen tussen gemeentebesturen en lokale erfgoedactoren volop in beweging zijn. Gemeentebesturen krijgen momenteel meer vrijheid, maar ook meer verantwoordelijkheid om hun beleid vorm te geven en zelf accenten te leggen. Tegelijk worden zij ook geconfronteerd met de loodzware gevolgen van de financieel-economische crisis. Haast overal moeten gemeentebesturen fors, snel en structureel besparen.

In deze publicatie verkennen FARO en VVSG hoe gemeentebesturen en lokale erfgoedorganisaties elkaar in deze turbulente tijden kunnen vinden. Waaruit kan de perfecte match bestaan tussen lokaal cultureel erfgoed en lokaal beleid? Wat kan cultureel erfgoed betekenen voor een gemeentebestuur? En omgekeerd: hoe kunnen gemeentebesturen erfgoedorganisaties ondersteunen?

Onze zoektocht bestaat uit drie stappen, waarin we telkens algemene beschouwingen combineren met praktijkvoorbeelden en concrete tips. In een eerste deel geven we meer inzicht in het reilen en zeilen van de lokale overheid én van de verschillende soorten lokale erfgoedorganisaties. In de twee volgende delen belichten we hoe gemeentebesturen lokale erfgoedorganisaties kunnen ondersteunen. Veel aandacht gaat daarbij naar een sleuteltekst in de beleidsondersteuning van de cultureel-erfgoedsector, namelijk het “ protocol houdende het complementair cultureel-erfgoedbeleid”. Waarom is dit zo’n sleuteltekst? Wat zijn de gevolgen ervan voor de steden en gemeenten? En, heel concreet, welke verschillende instrumenten kunnen gemeentebesturen ontwikkelen om lokale erfgoedorganisaties te ondersteunen?

De publicatie verschijnt dit najaar bij Politeia. U kan nu al intekenen via de website van Politeia.
 

Gregory Vercauteren