Vlaanderen neemt in 2017 provinciale cultuursubsidies over

Vlaanderen neemt in 2017 de provinciale cultuursubsidies over volgens de subsidiereglementen die vandaag van kracht zijn. Dat bevestigde minister van Cultuur Sven Gatz in het  Vlaams Parlement.

Vanaf 1 januari 2017 mogen de provincies geen cultuurbeleid meer voeren. Hun bevoegdheden in de persoonsgebonden aangelegenheden worden overgeheveld naar de lokale besturen of de Vlaamse overheid. De voorbije maanden leefde er, ook in de cultureel-erfgoedsector, nogal wat onzekerheid over wat er zou gebeuren met de organisaties die op de een of andere manier worden ondersteund door de provincies.

Op een vraag van Caroline Bastiaens (CD&V) in het Vlaams Parlement, antwoordde Sven Gatz dat de cultuursubsidies naar Vlaanderen gaan, dat het beleid van de provincies zal voortzetten. "Alle initiatieven die subsidies ontvingen van de provincies, zullen die in 2017 ook nog ontvangen”. Ondertussen wordt bekeken welke initiatieven kunnen ondergebracht worden in de bestaande of nieuwe decreten, zoals het Cultureel-erfgoeddecreet. "Zo zullen bijvoorbeeld de regionaal ingedeelde musea en archieven worden opgenomen in het nieuwe Cultureel-erfgoeddecreet", aldus de minister.

De minister werkt ook aan een Decreet voor Regionaal Cultuurbeleid waar de bovenlokale cultuurinitiatieven, zoals het streekgericht bibliotheekbeleid, kunnen in ondergebracht worden. In het voorjaar van 2016 zal de minister het initiatief nemen om in overleg met de betrokken sectoren dit nieuwe decreet te initiëren.

Het verslag van de zitting in het Vlaams Parlement vindt u hier.

Gregory Vercauteren