Vlaamse Regering kent 3.446.000 euro subsidies toe voor het realiseren van Vlaamse beleidsprioriteiten

De Vlaamse Regering kent 3.446.000 euro subsidies toe aan de provincies en aan de steden Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven en Mechelen voor het realiseren van Vlaamse beleidsprioriteiten 'cultureel erfgoed'. Met deze subsidies moedigt de Vlaamse overheid de provincies en de vijf steden aan om, binnen de geformuleerde doelstellingen, een eigen cultureel-erfgoedbeleid te voeren.

Beleidsprioriteiten

Het is de eerste keer dat de Vlaamse Regering een werkingssubsidie heeft toegekend voor de realisatie van Vlaamse beleidsprioriteiten. De provincies en betrokken steden kregen vroeger een subsidie op basis van een cultureel-erfgoedconvenant. Deze manier van subsidiëren werd veranderd onder invloed van het Planlastendecreet. De cultureel-erfgoedconvenants die in 2009 gesloten werden met de provincies en de vijf steden lopen met de toekenning van de nieuwe werkingssubsidie dan ook ten einde.

Realiseren van de Vlaamse beleidsprioriteiten

De provincies en de vijf kunststeden krijgen de jaarlijkse werkingssubsidie om met Vlaamse beleidsprioriteiten aan de slag te gaan. Deze Vlaamse beleidsprioriteiten bestaan uit ruim geformuleerde doelstellingen die zowel relevant zijn voor de Vlaamse overheid als voor de betrokken steden en provincies. Voor de provincies en de vijf steden zijn er verschillende beleidsprioriteiten vastgelegd.

Beleidsprioriteiten voor het cultureel-erfgoedbeleid van de provincies

In de Vlaamse beleidsprioriteiten voor het cultureel-erfgoedbeleid van de provincies staat de depotproblematiek centraal. Het is de bedoeling dat de provincies een netwerk realiseren van cultureel-erfgoeddepots en een dienstverlening uitbouwen, met het oog op het verbeteren van het bewaren van cultureel erfgoed. Verder is het de bedoeling dat de provincies inzetten op digitaal cultureel erfgoed, door overkoepelende initiatieven te nemen die helpen bij het digitaliseren van cultureel erfgoed en het gezamenlijk zichtbaar maken ervan via gemeenschappelijke platforms.

Beleidsprioriteiten voor het lokale cultureel-erfgoedbeleid

Met de Vlaamse beleidsprioriteiten voor het lokale cultureel-erfgoedbeleid van de steden Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven en Mechelen wordt prioritair aandacht gevraagd voor digitaal cultureel erfgoed, religieus cultureel erfgoed, archivalisch cultureel erfgoed en de vrijwilligerswerking, die cruciaal is in het lokale cultureel-erfgoedveld.

Werkingssubsidies 2014-2019

De subsidies zijn als volgt verdeeld:

  • Provincie Antwerpen: 431.807 euro
  • Provincie Limburg: 226.327 euro
  • Provincie Oost-Vlaanderen: 372.325 euro
  • Provincie Vlaams-Brabant: 270.931 euro
  • Provincie West-Vlaanderen: 284.610 euro
  • Stad Antwerpen: 524.000 euro
  • Stad Brugge: 470.000 euro
  • Stad Gent: 423.000 euro
  • Stad Leuven: 218.000 euro
  • Stad Mechelen: 216.000 euro
  • Totaal: 3.446.000 euro

 
Bron: www.kunstenenerfgoed.be

Gregory Vercauteren