Praktijkvoorbeeld: Kaart en Huis in Brugge

Liefhebbers van huizengeschiedenis en cartografisch erfgoed zijn ongetwijfeld bekend met de website ‘Huizenonderzoek in Brugge’. Deze website heeft nu een grondige opfrisbeurt gekregen. Bovendien is ze uitgebreid met nieuw cartografisch materiaal en een aantal knappe interactieve toepassingen. Naar aanleiding van deze lancering, is er op 4 november ook een studiedag over het gebruik van geografisch historische erfgoeddata.

De website Huizenonderzoek was jarenlang de plaats om meer informatie op te zoeken over huizen en gebouwen in Brugge. Stelselmatig is de website gegroeid en kon die ook steeds meer informatie en kaarten aanbieden. Met de vernieuwing van deze website tot 'Huis en Kaart' willen de initiatiefnemers al deze informatie beter stroomlijnen.

Centraal op de website staan nu drie luiken:

  • ‘Huis’ is de ingang om alle informatie over huizengeschiedenis in Brugge en ommeland op te zoeken. Naast de geschiedenis over huizen en gebouwen vindt u ook informatie per categorie: archeologie, architecten, beschermingen, kunstwerken, cinema …
  • Het luik ‘Kaart’ biedt toegang tot de vernieuwde kaartenviewer. Niet alleen bevat dit luik een aantal nieuwe kaarten, u kan nu ook twee kaarten naast elkaar leggen en vergelijken. Of gewoon elke kaart tot in het kleinste detail onderzoeken.
  • Het luik 'Magis' is volledig opgebouwd rond de kaart van Marcus Gheeraerts uit 1562, zowat de meeste bekende historische kaart van Brugge. Klik op de kaart om meer informatie te lezen over een gebouw, straat, plein, brug ... of voeg ook zelf aanvullende gegevens toe. Volg de verhalen en ontdek hoe de handel verliep in de middeleeuwse en 16de-eeuwse stad en waar de ambachtslieden werkten. Dit laatste luik is trouwens een afgeleide van een groter, wetenschappelijk project: MAGIS Brugge. Meer informatie over dat project vindt u op het kennisplatform www.magisbrugge.be.


Naar aanleiding van de lancering van de website vindt er op 4 november in het Groeningemuseum te Brugge een studiedag plaats. Doel van de dag is, naast de voorstelling van de vernieuwde website, ook bruggen te bouwen en inspiratie te bieden aan wie wil werken rond geografisch historische erfgoeddata.

De initiatiefnemers van de website zijn Erfgoedcel Brugge, het Stadsarchief Brugge, Raakvlak (de intergemeentelijke dienst archeologie Brugge & Ommeland), en de dienst Monumentenzorg en Erfgoedzaken.

Gregory Vercauteren