Plannen voor een cultureel-erfgoedconvenant? Nog wat extra informatie

Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden die een cultureel-erfgoedconvenant willen afsluiten of verlengen, kunnen hiervoor een aanvraag indienen bij het agentschap Kunsten en Erfgoed voor 1 april 2014. Bij een aanvraag voor zo'n convenant komt heel wat kijken, maar u staat er niet alleen voor. Zo liep er de voorbije maanden bij FARO een collegagroep voor wie een aanvraag voorbereidt. In eerdere berichten attendeerden we ook op een aantal handleidingen en rapporten die u kunnen helpen bij de opmaak van een aanvraagdossier. Op de website van het agentschap kunt u sinds kort ook nog een 'meta-evaluatie' raadpleggen. Dit rapport bevat een aantal aandachtspunten waarmee u best rekening houdt bij de opmaak van een aanvraag.

Collegagroep

In 2013 is FARO gestart met een collegagroep voor erfgoed- en cultuurprofessionals die een aanvraag voor een cultureel-erfgoedconvenant voorbereiden. Deze groep is zes keer bij elkaar gekomen, over volgende thema's:

  • 5 maart 2013: 'Hoe ziet een aanvraagprocedure voor een convenant eruit?' (toelichting door Leen van Wezemael en Cindy Vanhove, agentschap Kunsten en Erfgoed)
  • 25 april 2013: 'Hoe kunt u stakeholders bevragen?' (toelichting door Jacqueline van Leeuwen, FARO)
  • 13 mei 2013: 'Op welke maatschappelijke trends kunt u, in het kader van uw omgevingsanalyse, inspelen?'
  • 12 september 2013: 'Hoe kunt u het lokaal ondersteuningsbeleid in kaart brengen?' (toelichting door Gregory Vercauteren, FARO)
  • 14 november 2013: ‘Hoe maakt u een goede begroting op?’ (toelichting door Dylan Peere, financieel expert)
  • 14 januari 2013: ‘Hoe kunt u competenties zichtbaar maken en beter omschrijven?’ (toelichting door Jacqueline van Leeuwen).


De presentaties van al deze sessies kunt u opvragen door een mail te sturen naar Gregory Vercauteren. Vanzelfsprekend blijft FARO, ook na deze collegagroep, begeleiding en advies op maat aanbieden, ook voor wie na 2014 een convenantsaanvraag wil indienen. Hiervoor komen we graag ter plaatse. Wie vragen heeft over het ondersteuningsaanbod van FARO, kan steeds contact opnemen met Gregory Vercauteren.

Rapporten en handleidingen

Inmiddels zijn er ook een aantal rapporten en handleidingen verschenen die u kunnen helpen bij de opmaak van convenantsaanvraag.

Meta-evaluatie cultureel-erfgoedconvenants (agentschap Kunsten en Erfgoed, onlangs gepubliceerd!)
In het voorjaar van 2013 heeft het agentschap Kunsten en Erfgoed een evaluatie gemaakt van de huidige cultureel-erfgoedconvenants. Op basis van deze evaluatie maakte het agentschap nog een analyse van de globale werking van het cultureel-erfgoedconvenant als beleidsinstrument. Uit deze 'meta-evaluatie' bleek dat de lopende convenants hun doelstellingen hebben gerealiseerd, een reële meerwaarde betekenen en een bijzondere dynamiek creëren op lokaal vlak. Tegelijk stelde het agentschap toch enkele zwakkere punten vast bij de lopende convenants en formuleerde het enkele aandachtspunten voor de volgende beleidsperiode (2015-2020). Het rapport kunt u nu raadplegen via de website van het agentschap Kunsten en Erfgoed. Zeker de aandachtspunten zijn belangrijk voor wie een aanvraag voor een cultureel-erfgoedconvenant wil indienen.

Handleiding cultureel-erfgoedconvenants (agentschap Kunsten en Erfgoed)
In deze handleiding van het agentschap vindt u een toelichting bij de bedoeling en de mogelijkheden van het cultureel-erfgoedconvenant als subsidie-instrument, de beoordelingscriteria en de aanvraagprocedure.

Draaiboek opmaken van een beleidsplan (FARO)
FARO heeft een draaiboek opgesteld voor het opmaken van een aanvraagdossier voor een convenant. De focus ligt hier vooral op de verschillende stappen in het planningsproces, gaande van het samenstellen van het planningsteam, het organiseren van inspraakmomenten tot het formuleren van doelstellingen en indicatoren.

Gregory Vercauteren
cultureel-erfgoedconvenants