Plannen voor een cultureel-erfgoedconvenant? Infosessie, handleiding en collegagroep

Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden die een cultureel-erfgoedconvenant willen afsluiten of verlengen, kunnen hiervoor een aanvraag indienen tegen 1 april 2014. Op 18 november organiseert het agentschap Kunsten en Erfgoed een infosessie voor wie zo’n aanvraag voorbereidt.

Wat kunt u op deze infosessie verwachten?

  • Een toelichting bij het complementair cultureel-erfgoedbeleid en de ondersteuning door de Vlaamse overheid voor het lokale cultureel-erfgoedbeleid (door het agentschap Kunsten en Erfgoed).
  • Een voorstelling van de kersverse publicatie Waarom investeren in erfgoed? En hoe? (door FARO)
  • Ook alle praktische aspecten i.v.m. een aanvraag voor een werkingssubsidie voor de uitvoering van een lokaal cultureel-erfgoedbeleid komen aan bod.


Deze infosessie vindt plaats van 10 tot 12.30 uur in Graaf De Ferrarisgebouw - Auditorium, Koning Albert II-laan 20, 1000 Brussel.
Interesse? Inschrijven kan tot uiterlijk 13 november 2013 via cultureelerfgoed@vlaanderen.be.

Ondersteuning?

Bij de aanvraag voor een cultureel-erfgoedconvenant komt heel wat kijken. Lokale besturen staan er echter niet alleen voor. Zo is FARO dit voorjaar gestart met een collegagroep voor erfgoed- en cultuurprofessionals die een aanvraag voor een cultureel-erfgoedconvenant voorbereiden. Op 14 november vindt de volgende bijeenkomst van deze collegagroep plaats. Die gaat over de opmaak van de begroting voor zo’n cultureel-erfgoedconvenant.
Inmiddels hebben we ook al vier bijeenkomsten achter de rug:

  • 5 maart: 'Hoe ziet een aanvraagprocedure voor een convenant eruit?' (toelichting door het agentschap Kunsten en Erfgoed)
  • 25 april: 'Hoe kunt u stakeholders bevragen?' (toelichting door Jacqueline van Leeuwen)
  • 13 mei: 'Op welke maatschappelijke trends kunt u, in het kader van uw omgevingsanalyse, inspelen?'
  • 12 september: 'Hoe kunt u het lokaal ondersteuningsbeleid in kaart brengen?' (toelichting door Gregory Vercauteren)


De presentaties van deze vorige sessies kunt u bij ons opvragen. Inschrijven voor de bijeenkomst van 14 november kan door een mail te sturen naar Gregory Vercauteren.

Naast deze collegagroep, heeft FARO ook een draaiboek opgesteld voor het opmaken van een aanvraagdossier voor een convenant. Uiteraard biedt FARO ook begeleiding en advies op maat aan. Hiervoor komen we graag ter plaatse. Wie vragen heeft over het ondersteuningsaanbod van FARO, kan steeds contact opnemen met Gregory Vercauteren.

Aanvraagformulier en handleiding agentschap

Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden hoeven geen klassiek beleidsplan meer op te maken om een cultureel-erfgoedconvenant aan te vragen. Voortaan gebeurt de aanvraag via een standaardformulier. Dat formulier kunt u downloaden via de website van het agentschap Kunsten en Erfgoed. Op de website vindt u ook de geactualiseerde versie van de handleiding van het agentschap over de cultureel-erfgoedconvenants. In deze handleiding vindt u een toelichting bij de bedoeling en de mogelijkheden van het cultureel-erfgoedconvenant als subsidieinstrument, de beoordelingscriteria en de aanvraagprocedure.
 

Gregory Vercauteren
cultureel-erfgoedconvenant
Infodag